Meteorologové varují před středeční ledovkou

Český hydrometeorologický úřad varuje před ledovkou na velké části území České republiky. Výstraha platí pro Jihočeský, Karlovarský, Liberecký, Plzeňský, Středočeský, Ústecký kraj i Kraj Vysočina a pro Prahu. Situace by se měla do večera zlepšit, není ale vyloučeno, že se výstraha v příštích dnech posune do dalších částí země.

„V jihozápadní části Čech mohou být dopolední intenzivní srážky smíšené nebo dešťové na povrchu, který se teplotně pohybuje pod bodem mrazu, a může se vytvářet ledovka,“ uvedl pro ČT meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík a dodal, že nejde o klasickou ledovku. Na zasněženém povrchu se vytváří kašovitá hmota, která se po uježdění jako ledovka projevuje.

Podle Hanzlíka se srážkové pásmo během dne posune směrem na severovýchod, přitom bude slábnout a s rostoucími teplotami pak budou srážky postupně odtávat. „Ve večerních hodinách, kdy také končí výstraha ČHMÚ, by postupně mělo docházet ke zklidnění situace,“ dodal meteorolog Josef Hanzlík.

Výstraha platí do středeční půlnoci. V následujících dnech meteorologové sice očekávají oteplení, ale protože srážky neustanou, není vyloučeno, že ČHMÚ vydá výstrahu novou. Ta už by ale platila pro jiné oblasti než během středy. Pak by se zřejmě dotkla Českomoravské vrchoviny a severu Čech.

Na Vysočině se ráno počasí projevilo

Ranní dopravu komplikovaly sněhové přeháňky na Žďársku, souvislá mlha na Třebíčsku a místy se objevující ledovka na Pelhřimovsku. Na hlavních tazích se objevila místy po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu, na vedlejších silnicích ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice sice byly sjízdné, ale podle silničářů by řidiči měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

Také v Ústeckém kraji by řidiči měli být opatrní, především v horských úsecích ležely ve středu ráno zbytky rozbředlého sněhu. Na Lounsku napadl čerstvý sníh. Teploty se v regionu pohybovaly od minus pěti do minus dvou stupňů Celsia.

V krajích, na které se varování hydrometeorologů vztahují, se většinou po nočním ošetření silnic vyskytoval rozbředlý sníh. Hlavní tahy silnic byly mokré a sjízdné. I tam si jízda žádá opatrnosti řidičů.

Vydáno pod