Protikorupční policie obvinila šéfa Vojenské zdravotní pojišťovny

Protikorupční policie obvinila kvůli nehospodárnému nakládání s penězi generálního ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karla Šteina. Obvinění se týká více než dvaceti podezřelých zakázek, sám ředitel krok policie odmítá. Informaci přinesly Lidové noviny.

„Generální ředitel považuje své obvinění za zcela absurdní a chápe ho jako další pokus o kriminalizaci Vojenské zdravotní pojišťovny,“ citují Lidové noviny mluvčího pojišťovny Richarda Medka.

Detektivové měli dokumenty o veřejných zakázkách hledat v sídle ředitelství letos v červnu. Podle listu se tehdy spekulovalo, že hledají důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila za podivných okolností odměny ve výši 130 milionů korun. Tuto teorii má posilovat i stanovisko pojišťovny, že věc nepřímo souvisí s vyšetřováním daňových deliktů bývalých partnerů pojišťovny, zajišťujících realizaci náborových akcí v minulých letech.

Štein řídí VoZP přes šest let

„Celý spis se týká osoby generálního ředitele Karla Šteina pouze zlomkem svého obsahu a s ohledem na probíhající vyšetřování se k této věci nebude nadále vyjadřovat,“ uvedla pojišťovna. Podle zdrojů LN z justičních kruhů má být ale středobodem zájmu vyšetřovatelů Štein a obvinění se týká více než dvaceti zakázek.

VoZP, která mimo jiné zajišťuje lékařskou péči českým vojákům, měla na konci loňského roku zhruba 700 000 klientů a za zdravotní péči loni vydala 14,41 miliardy korun. Karel Štein pojišťovnu řídí už více než šest let.