Máme plno, hlásí české družiny

Reportáž: Mnohé družiny hlásí stop-stav (zdroj: ČT24)

Dostat své dítě do školní družiny je pro řadu rodičů stále složitější. Kvůli silným populačním ročníkům a více zatíženým rodičům poptávka družiny převyšuje nabídku a v některých větších městech tak školy už děti přestaly přijímat – nemají prostory  ani peníze na další vychovatelky.

Počty v družinách narůstají o tisíce dětí ročně. Zatímco ve školním roce 2010/11 šlo o 247 tisíc žáků, v tom letošním jde bezmála o 302 tisíc. Školy tak stále častěji vyjednávají o penězích se zřizovateli, aby mohly otvírat nová oddělení.

Problém je i nedostatek místa. „Mohou buď vybavovat učebny tak, aby mohly sloužit také trochu k relaxu, na některých školách se na školní družiny snaží přestavět půdní prostory,“ uvádí předseda Asociace pedagogů ČR Jaroslav Stercl.

Počty žáků ve družinách
Zdroj: ČT24

V současnosti je přetlak takový, že v Ústí nad Labem už nové žáky do družiny nepřijímají; přednostně berou první až třetí třídu a jako náhradu pro starší žáky nabízejí kroužky. „Nábor dětí ze čtvrtého ročníku jsme museli zastavit, potvrzuje ředitel ústecké Základní školy Stříbrnická Michal Ševcovic. „Příští rok bude ta situace ještě horší.“

Družiny plánuje podpořit ministerstvo školství. Pro rok 2016 vyjednalo na tyto účely navýšení o jednu a půl miliardy korun.