Bez podpory Starostů. Do krajských voleb Gazdík s TOP 09 nepůjde

Starostové a nezávislí (STAN) nebudou v krajských volbách nikde kandidovat v koalici s TOP 09. O společných kandidátech vyjednávají pro senátní volby. Na tiskové konferenci to uvedl zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

„Po diskusi s naším dlouholetým partnerem TOP 09 jsme se rozhodli, že zatím v žádném kraji České republiky nepůjdeme s TOP 09 v koalici. Využijeme tak naši smlouvou, kterou s TOP 09 máme,“ prohlásil Gazdík. „V některých krajích se tak rozhodla i TOP 09 sama.“

TOP 09 v reakci uvedla, že to není žádná novinka. „Nevím, proč se z toho teď dělá aktualita. Je to tři roky známá věc. Nepočítal jsem s žádnou společnou kandidátkou,“ nechal se slyšet místopředseda Miroslav Kalousek. „U nás mají velkou autonomii regionální předsednictva a krajské výbory. Žádný problém,“ dodal místopředseda poslanců z TOP 09 František Laudát. „Jestliže mají Starostové potřebu se takto vymezovat, je to jejich rozhodnutí.“

Krajské volby čekají Českou republiku příští rok na podzim. Cílem Starostů je dostat se ve všech krajích do zastupitelstva a v některých usilovat o vítězství, Gazdík zmínil například střední Čechy, Zlínsko nebo Liberecko. Pro naplnění tohoto cíle chtějí podle Gazdíka integrovat menší středové strany v jednotlivých regionech. Společný program představí na listopadové programové konferenci.

S TOP 09 počítají pouze pro spolupráci v souběžných senátních volbách. „V současné době Starostové a nezávislí navrhují TOP 09 zhruba polovinu veškerých senátních obvodů a našich kandidátů do nich,“ uvedl také zastupující předseda STAN. Hnutí jedná o podpoře společných kandidátů například také s ODS nebo s lidovci, aby se netříštily hlasy pro programově blízké kandidáty.

Kvinde pro Kalouska?

V posledních krajských volbách před třemi lety Starostové zvítězili na Liberecku, kde pod značkou Starostové pro Liberecký kraj kandidovali bez TOP 09. Lídrem kandidátky a pozdějším hejtmanem tehdy byl Martin Půta, stál i v čele Starostů, po obvinění z korupce ale stranickou funkci opustil. Kraj řídí i nadále.

Rozhodnutí hnutí ukotveného primárně v regionální politice nyní přichází v předvečer volebního sněmu TOP 09, na kterém stávající stranický šéf Karel Schwarzenberg už nehodlá usilovat o předsednický post. Favorizovaným kandidátem je někdejší křesťanský demokrat a druhý muž „topky“ Miroslav Kalousek.

Otevřené dveře Paláce Charitas

Pro Starosty platí do začátku roku 2017 smlouva o spolupráci na celostátní úrovni s TOP 09, s níž má i společný poslanecký klub. Šéf TOP 09 uvedl, že další spolupráce obou stran se bude odvíjet právě od výsledků krajských voleb.

Politologové očekávají, že se STAN po vypršení smlouvy se Schwarzenbergovou a Kalouskovou partají rozejdou. Jako o nejpravděpodobnějších partnerech do dalších let se hovoří o lidovcích, a tuto možnost připouští i Palác Charitas. 

„Starostové a nezávislí i KDU-ČSL jsou dva politické proudy, které k sobě mají hodně blízko. Na komunální úrovni dokáží dělat spoustu dobré a poctivé práce. Spolupráce logiku dává,“ řekl první místopředseda lidovců Marian Jurečka.