Děti nemluví, protože je nikdo neposlouchá. Nová kampaň to chce změnit

Děti by se neměly bát říct nahlas svůj názor. Podpořit je chce nová kampaň ministerstva práce a sociálních věcí Nemluvím, stejně mě neposlouchají. Zacílená je především na školy, kde se díky ní žáci mají dozvědět víc o svých právech. Na zlepšení komunikace s dětmi ale musí zapracovat hlavně instituce, jako jsou například soudy.

Školáci by se měli se svými právy seznámit v rámci připravené vzorové hodiny občanské výchovy. Ministerstvo doufá, že se do projektu zapojí co největší počet škol. Úspěch projektu bude i na samotných učitelích. Na nich podle ministerstva záleží, zda téma děti skutečně osloví a co si z něj odnesou.

„Úmluva o právech dítěte obsahuje 54 článků. Chceme děti i rodiče seznámit alespoň se základními z nich. Těžko mohou děti svá práva vyžadovat, když o nich ani nevědí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Další částí projektu je podle Marksové proškolení jednotlivých úřadů a institucí, aby dodržovaly Úmluvu o právech dítěte a věnovaly názoru dětí odpovídající pozornost. A to nejen s ohledem na jejich věk, ale taky případné postižení. „Jakmile se děti dostanou do nějaké složité situace, tak jim orgány musí vysvětlit, co se s nimi děje, bude dít, jaký to má časový rozměr a jakou to má budoucnost," uvedla na tiskové konferenci.

Česko je v komunikaci s dětmi výrazně pozadu

Právě v komunikaci s dětmi má totiž Česko podle ministryně značné rezervy: „Když srovnám Českou republiku s okolními zeměmi, jako je Rakousko nebo Německo, tak jsme tady podle mého názoru výrazně pozadu.“

Ministerstvo proto vydalo i speciální brožuru, kde zásady komunikace s dětmi shrnuje a uvádí i konkrétní rady a příklady. Speciální kapitola je věnovaná i specifikům komunikace s dětmi s postižením.