Kauza Oleo Chemical: Jirounek dostal pět let za úvěrový podvod

Reportáž: Případ Oleo Chemical (zdroj: ČT24)

Zakladatel firmy Oleo Chemical (OCh) Kamil Jirounek možná půjde na pět let do vězení. Městský soud v Praze ho nepravomocně potrestal za úvěrový podvod. Při sjednání úvěru za 160 milionů korun na rozšíření výroby údajně neuvedl pravdivé údaje. Podnikatel figuruje i v případu údajného vyvádění peněz z OCh, ve kterém je mezi obžalovanými i lobbista Ivo Rittig. Soud se začne tímto případem zabývat v listopadu.

U soudu čelil Jirounek obžalobě z podvodu a vylákání peněz. V roce 2008 si od majitelů firmy Ravak půjčil 160 milionů korun, které ale nevrátil. Podnikatel tvrzení o podvodu při půjčce odmítá. Čtveřice podnikatelů, kteří každý vložili do firmy po 40 milionech, se podle něj stala díky poskytnutým financím ve firmě podílníky. Investice se navíc údajně uskutečnila podle plánu.

Jirounka proto rozsudek překvapil. „Je to už šest let, kdy vykonávají akcionářská práva a přitom se tváří jako poškození,“ komentoval verdikt soudu. Podle soudkyně Kateřiny Radkovské se sice neprokázalo, že by chtěl uzavřením úvěru obohatit sebe nebo někoho jiného, při sjednání úvěru ale hrubě zkreslil údaje.

Jirounkův případ proto Radkovská přehodnotila jako úvěrový podvod. Investiční projekt byl podle ní pouze nástinem plánované akce a Jirounek navíc ručil pozemkem, který měl hodnotu jen sedm milionů korun místo slibovaných dvou set.

Podnikatel obvinění odmítá a proti rozsudku se na místě odvolal. Případ tak zamíří k vrchnímu soudu. Obhájce Eduard Bruna po jednání řekl, že soud neprovedl ani některé podstatné důkazy. Zmínil i zamítnutý návrh na výslech svědka, který požadovala obhajoba i státní zástupkyně.