Pro pacienty je léčebné konopí drahé, čekají na českého dodavatele

Půl roku od legalizace zájem o léčebné konopí není, lékaři ho za tu dobu předepsali pouze jedenadvacetkrát. Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje zatím jen 17 lékařů, kteří ho předepisovat mohou. Základním problémem je podle některých odborníků především cenová nedostupnost pro lidi, kterým by mohla pomoci. Ti vesměs čekají, až na trh vstoupí český dodavatel, cena za gram tím rapidně klesne.

Revmatoložka Eva Dokoupilová začala léčebnou marihuanu u nás předepisovat jako první. Směřuje ji především k pacientům s chronickou neutěšitelnou bolestí kolenou, kyčlí, zad nebo revmatoidní artritidou. Podmínky pro předepisování ale odborníky mohou odrazovat, jiní zase nechtějí do registru kvůli administrativní zátěži. „Je nutné, aby ambulance byla vybavena možností vydat elektronický recept a poblíž se nacházela lékárna, která umí ten recept přečíst a má na skladě léčebné konopí,“ popisuje Eva Dokoupilová.

Potíž v dostupnosti ale představuje cena, která se pohybuje kolem 300 korun za gram. Ředitelka spolku pro léčbu konopím Hana Vágnerová upozorňuje, že konopí je sice legální, ovšem kvůli ceně vlastně nedostupné. Podle adiktologa Tomáše Zábranského především proto, že léčebné konopí je určeno primárně pro ty, kterým jejich nemoc přivodila invaliditu. V jejich případě ale cena staví konopí mimo jejich finanční možnosti.

Události ČT: Léčebné konopí předepisuje 17 doktorů (zdroj: ČT24)

Kdyby chtěl léčebné konopí užívat třeba pacient s roztroušenou sklerózou, mohl by utratit měsíčně až 18 tisíc. Situaci by měl vyřešit český dodavatel, který má gram léčebného konopí dodávat za 75 korun. V současnosti vyřizuje dokumentaci, na první produkty si pacienti počkají zhruba na konec letošního roku.