Pokus o vraždu kadeřnice: Z vězení pomohla hlavně pečlivost advokáta

Liberec – Lukáš Nečesaný je po dvou letech na svobodě, případ pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích ale nekončí. Přesto verdikt Nejvyššího soudu, který pro špatné vyhodnocení důkazů zrušil dosavadní verdikty a případ vrátil na začátek, naznačil, že by se nyní vše mělo ubírat ve prospěch původně odsouzeného. Lidé, kteří stojí za mladíkovou prozatimní svobodou, tvrdí, že soudy významně pochybily. „Došlo k brutálnímu selhání jednotlivců, kteří vybírali znalce, kteří na to neměli nárok, falšovali rekognice, vytvářeli různé další důkazy,“ řekl otec mladíka.

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti, kterou za svého působení v úřadu podala někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková, a zrušil rozsudek nad Lukášem Nečesaným, který měl strávit třináct let ve vězení pro pokus o vraždu kadeřnice. Předseda senátu Jan Bláha ostře kritizoval práci soudů nižších instancí. V rozsudku také zaznělo: „Skutková zjištění obou soudů jsou v extrémním rozporu s důkazy a vylučují obviněného jako možného pachatele.“

Případ tak znovu musí projednat královéhradecký krajský soud. Otec původně odsouzeného mladíka Luděk Nečesaný je však přesvědčen, že rozhodnutí Nejvyššího soudu je natolik jednoznačné, že se jeho syn již za mříže nevrátí: „Mám dojem z Brna, že si pan soudce Vacek nemůže dovolit vykládat nezávislost soudu jako nezávislost na trestním právu. (…) Nedokážu si představit, že by mohli přijít s novým důkazem, který by mohl situaci zvrátit.“

Klíčová byla pečlivost advokáta. Jak by to dopadlo v chudé rodině?

Lukáš Nečesaný však měl navzdory tomu, že musel strávit dva roky na Mírově – jen aby Nejvyšší soud dosavadní verdikty zpochybnil – i velké štěstí, díky kterému je nyní na svobodě. Jeho případ rozpoutal debatu rovnosti před zákonem. Mladý muž pochází z dobře postavené rodiny, která si mohla dovolit nejlepší právníky. Někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která jednání Nejvyššího soudu iniciovala, přiznala v Událostech, komentářích, že ji k podání stížnosti pro porušení zákona přivedl velmi kvalitně zpracovaný návrh, který připravil Nečesaného advokát. „Ministr spravedlnosti dostává stovky podnětů k podání stížnosti pro porušení zákona a musí se spolehnout i na to, jak kvalitně je připravený,“ řekla exministryně. Štěstím pro Lukáše Nečesaného mohlo být i to, že v ministerském křesle tehdy seděla profesorka trestního práva Západočeské univerzity, která se po analýze spisu rozhodla, že se na Nejvyšší soud obrátí, i když Nejvyšší státní zastupitelství tvrdilo, že „v průběhu celého trestního řízení bylo postupováno až na jednu skutečnost v souladu se zákonem“.

Události, komentáře: Ve vězení neprávem? (zdroj: ČT24)

Jak nyní rozhodne krajský soud, popř. další instance, nelze i přes brněnský verdikt a naděje rodiny Nečesaných předjímat. Pokud by však nakonec vyšlo najevo, že byl Lukáš Nečesaný ve vězení neprávem, bude rodina chtít od státu satisfakci. Podle Luďka Nečesaného by ale spíše než o peníze mělo jít o potrestání lidí, kteří podle něj v případu pochybili. „Došlo k brutálnímu selhání jednotlivců, kteří vybírali znalce, kteří na to neměli nárok, falšovali rekognice, vytvářeli různé další důkazy,“ ostře se ohradil proti práci soudců a žalobců.

Neprávem ve věžení? I 30 let

Jak ale připomněl bývalý soudce, spisovatel a politolog Ota Ulč, jsou i dva roky ve vězení, u nichž nyní není známo, zda byly odsezeny po právu nebo ze zvůle soudců, maličkostí oproti některým jiným případům. „Když to porovnávám s Amerikou, tam jsou případy lidí, kteří seděli 30 let v base. Teď je pustili ven, poněvadž to byla mizerná justice a bylo to lajdácky udělané,“ poznamenal profesor newyorské Bighamtonské univerzity.

Luděk Nečesaný ale míní, že kvůli případu hořického pokusu o vraždu „se lidé budou bát pomáhat policii se svým svědectvím“. Jeho syn se totiž původně přihlásil jako svědek. Obžaloba se opírala o výpovědi kadeřnice, která jej údajně poznala, ty se ale měnily a nebyly přesvědčivé. Nečesaný, který byl v době činu v posledním ročníku střední školy, vypověděl, že se chtěl v kadeřnictví nechat ostříhat před schůzkou se svou přítelkyní. Kadeřnice už prý ale provozovnu zavírala, a tak odešel. Napadena podle něj musela být až poté. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil rozpůleným polenem do hlavy a z peněženky jí ukradl deset tisíc korun. Život jí zachránili lékaři.