Restaurace bez kouře uvítá téměř každý, novela se ale zasekla

Drtivou a dlouhodobou podporu má zákaz kouření v restauracích. Podle výzkumu Karlovy univerzity a agentury Ipsos by uvítalo umístění cigaret do červené kružnice na dveřích restaurací 78 procent lidí. Je to takřka stejný podíl jako při minulém výzkumu před třemi lety. Oproti minulosti se ale zvýšil počet lidí, kteří jsou o nutnosti zakázat kouření nezlomně přesvědčeni. Podle vedoucího výzkumného týmu Miroslava Slíže je to především proto, že se o zákazu již léta diskutuje, výsledek je ale nulový.

Dvě pětiny respondentů v průzkumu o pohledu na kouření uvedly, že by „rozhodně uvítaly“ zákaz kouření v restauracích. V součtu s lidmi, kteří by zákaz „spíše uvítali“, je potom jeho podpora 78procentní. Oproti předchozímu výzkumu, který proběhl před třemi lety, se celkový počet zastánců zákazu nezvýšil, výrazně však vzrostl podíl lidí, kteří se za něj staví bezvýhradně. Tehdy by bylo zákaz kouření „rozhodně uvítalo“ pouze 28 procent dotázaných. „Tuto změnu, kdy vzrostlo procento zásadně rozhodnutých, můžeme přičíst tomu, že se o tomto zákonu vedou už tři roky debaty v médiích, ale prakticky k ničemu zatím nedochází,“ uvedl Miroslav Slíž.

Postoj respondentů k zákazu kouření v restauracích v ČR
Zdroj: ČT24/Ipsos / FSV UK

Zákaz kouření v restauracích přitom je dlouhodobým tématem české politiky. Ministerstvo zdravotnictví dokonce připravilo novelu zákona, jejíž součástí zákaz je, ta ale stále čeká na projednání vládou – přestože ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) již loni v březnu hovořil o tom, že chce novelu předložit „nejpozději do několika měsíců“. Nyní ministr tvrdí, že uvázla v komisích. „To my nejsme schopni ovlivnit,“ poznamenal Svatopluk Němeček. Novela přitom nemá jisté schválení. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se staví proti její poslední části zavádějící fond, který má pomoci závislým. Má do něj plynout procento z příjmu spotřební daně alkoholu a tabáku. „Je to nesystémové. Nemůžeme každý výnos rozpočtu dopředu krájet, rozdělovat a přidělovat,“ zdůvodnil své námitky.

Politikům přitom zákaz kouření v restauracích jen sotva uškodí. Má podle výzkumu zastánce i mezi lidmi, kterým zápach tabáku v lokálu nevadí. Problém s ním totiž má pouze 62 procent respondentů, tedy méně než těch schvalujících zákaz. Oproti předchozímu výzkumu však podíl lidí, jimž kouření v restauracích vadí, vzrostl o deset procentních bodů. Pro zákaz kouření v restauracích je i část kuřáků. U těch, kteří kouří občas nebo příležitostně, má zákaz dokonce většinovou podporu. Z lidí, kteří si zasouvají hořící smotek do úst denně, by potom uvítalo zákaz kouření v restauracích 39 procent a pouze sedm procent to říká „rozhodně“.

Téma Událostí: Zákaz kouření v restauracích uvítá 78 % lidí (zdroj: ČT24)

Nejhlasitějšími odpůrci zákazu kouření jsou hostinští. Obávají se, že se jejich podniky vylidní. „Až se tento koktejl namíchá, tak se domníváme, že mnoho restaurací na venkově skončí svůj provoz,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Výzkum ovšem ukázal opak. „Můžeme predikovat zvýšení počtu návštěv v restauracích, a to o 3 až 6 procent. To vychází z deklarací našich respondentů a také to dokazují příklady z okolních zemí,“ upozornil Miroslav Slíž. Navíc pohled například do pražských ulic ukazuje, že kdo nutně potřebuje svoji dávku nikotinu, neváhá odskočit si na ulici – kouření na pracovišti považují kuřáci většinou za nemyslitelné. „My bychom si to ani nedovolili,“ zdůraznila kuchařka pražského gymnázia, která chodí kouřit na dvorek.

Kouření přitom v české společnosti není samozřejmost. Za nekuřáky se označuje 66 procent lidí. Oproti situaci před třemi lety se jejich poměr sice takřka nezměnil, významně však přibylo nekouřících mužů.

Sběr dat při výzkumu postoje ke kouření proběhl metodou CASI – dotazováním respondentů prostřednictvím online panelu společnosti Ipsos. Výzkumníci oslovili 1009 lidí, kteří plně reprezentovali populaci ČR starší 18 let.

Vydáno pod