Zeman: Kandidáti na profesuru nesplňují mimoodborná kritéria

Šumperk - Prezident Miloš Zeman nezpochybňuje odbornost lidí, kterým odmítl udělit profesuru. Podle něj ale musí splňovat také mimoodborná kritéria. Na žádost ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) se nicméně chystá setkat se dvěma rektory, kteří o to požádali. Uvedl to na tiskové konferenci při příležitosti návštěvy Olomouckého kraje. Akademický senát Univerzity Karlovy vyzval k aktivní obraně proti jakémukoliv uplatňování státní moci mířícímu proti akademickým svobodám.

TK Miloše Zemana a hejtmana Olomouckého kraje (zdroj: ČT24)

Zeman zdůraznil, že nechce být arbitrem odbornosti uchazečů o prefosuru. „Neplatí to, že bych se jakýmkoliv způsobem pletl do posuzování odborných schopností profesorů, platí jen to, že vedle odborných schopností mají být posuzována i mimoodborná kritéria,“ prohlásil  Miloš Zeman. Hodinová schůzka prezidenta, ministra školství a dvou rektorů Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické, na níž se bude řešit otázka tří kandidátů na profesuru odmítnutých hlavou státu, by se měla uskutečnit ve čtvrtek 28. května v 16:00.

„Na žádost ministra školství se setkám se dvěma rektory, kteří o to požádali, a pokusím se jim vysvětlit důvody, které mě vedly k odmítnutí jejich žádosti o profesuru. Pokud jde o docenta Fajta, nepokládám za správné, aby požadoval sponzorský dar ve výši jednoho milionu korun jako doplatek ke svému platu,“ vysvětlil Zeman, proč odmítá jmenovat kunsthistorika a ředitele Národní galerie profesorem. Ten kvůli sporu zvažuje podat žalobu na ochranu osobnosti. „Osobnosti je třeba chránit, pokud jsou to osobnosti,“ poznamenal k tomu prezident.

Jiří Fajt
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Nejsem si jist, zda by vysokoškolským profesorem měl být člověk, který byl agentem Státní bezpečnosti, podotýkám se zachovaným vázacím aktem. Kromě toho byl držitelem propůjčeného bytu, tedy rezidenčního bytu pro StB, což je takový vyšší stupeň,“ zopakoval také, proč nechce jmenovat ani fyzika Ivana Ošťádala.

Ivan Ošťádal, docent katedry fyziky povrchů a plazmatu MFF UK:

Zeman odmítl jmenovat i experta na mezinárodní bezpečnostní vztahy Jana Eichlera, který podle prezidenta do roku 1979 působil v armádě jako propagandista a následně v letech 1979 až 1983 na rezidentuře tehdejší vojenské zpravodajské správy generálního štábu v Paříži jako její kmenový příslušník a v letech 1984 až 1989 pak v pozici hlavního ideologa hlavní politické správy. Podle rektorky VŠE Hany Machkové „pan prezident nemá správné informace“.

Postoj Hradu vyvolal bouřlivé reakce ze strany akademické obce, která rozhodnutí prezidenta označila za nepřijatelný zásah do akademických svobod. Kvůli tomu byli rektoři připraveni bojkotovat slavnostní předávání jmenovacích dekretů naplánované na 7. května. Vzhledem k tomu, že se množily i omluvy nových profesorů, byl ceremoniál odložen. Podle dnešního vyjádření ministra školství by se měl uskutečnit v červnu.

Akademický senát Univerzity Karlovy nejen podpořil kroky rektora Zimy, vyzval také své studenty a absolventy k aktivní obraně proti jakémukoliv uplatňování státní moci mířícímu proti akademickým svobodám nebo narušujícímu samosprávu veřejných vysokých škol. „Zároveň apelujeme na veřejnost, aby podpořila veřejné vysoké školy v úsilí uchovat hodnoty, jež jsou základem kvalitního fungování vysokých škol ku prospěchu celé společnosti,“ doplnil senát.

Vydáno pod