České firmy vozily na Ukrajinu zbraně navzdory embargu

Praha - Několik českých společností loni na Ukrajinu dováželo zbraně i přes evropské embargo a prohlášení politiků, že do Kyjeva se žádný arzenál posílat nebude. Píše o tom Mladá fronta Dnes s tím, že české úřady o vývozu věděly. Teprve minulý týden ministerstvo průmyslu a obchodu pozastavilo tři vývozní licence českých firem na dovoz jakéhokoli vojenského materiálu.

Podle deníku zbrojní arzenál na Ukrajinu dodávalo několik českých firem, o společnosti CZ Hermex list uvádí, že je na východ Evropy zmítaný konfliktem vozila průběžně po celý rok. A to i navzdory skutečnosti, že až do července platilo embargo Evropské unie na dovoz jakéhokoli vojenského materiálu a technologií do země. „Nesmíme dokončit obchod, dodávku zbraní a munice ukrajinskému zákazníkovi, který jsme měli rozběhlý. Ministerstvo průmyslu nám na návrh ministerstva zahraničí až minulý pátek pozastavilo vývozní licenci,“ řekl MfD právník firmy Radek Ondruš.

Společnost získala od ministerstva licenci v druhé polovině roku 2013, na Ukrajině uzavírala podle deníku zakázky za statisíce dolarů. MfD cituje spolumajitele a jednatele Emila Markupa, podle něhož CZ Hermex obchodoval s ukrajinskou státní firmou déle než rok: „Byl to podnik, který ty zbraně původně vyráběl a nyní je repasoval. Dodávali jsme jim je ještě loni na podzim, poslední dodávky odešly na sklonku roku.“

Zbraně šly prý ukrajinské armádě, podle Markupa byla část z nich Ukrajinci po opravě dál vyvážena. Dodávky přerušily až podzimní výbuchy ve vrbětickém skladu, kde firma část zboží skladovala.

Ministerstvo průmyslu pozastavení licencí potvrdilo. Mladá fronta Dnes také zjišťovala, proč mohly firmy dodávat zbraně i po vypuknutí ukrajinské krize. Odpověď ale z tiskového odboru nedostala. Na zaslané dotazy v úterý nedokázala reagovat ani ministerstva zahraničí a obrany, která udělování licencí schvalují.

Vývoz zbraní na Ukrajinu může pro Česko znamenat mezinárodní problém. Stát totiž zřejmě porušil zbrojní embargo, které Evropská unie vůči Ukrajině vyhlásila v únoru, kdy režim tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče potlačoval demonstrace. Dva dny po přijetí embarga Janukovyč padl a uprchl ze země. Nová vláda se musela bránit separatistům, Unie přehodnotila embargo až 16. července. Od té doby by byl český vývoz zbraní a munice na Ukrajinu legální.