Klaus se vzdal funkce čestného předsedy ODS

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes na kongresu ODS vzdal funkce čestného předsedy strany. Ve svém projevu zdůraznil, že už má delší dobu nemalý problém identifikovat se s celou řadou postojů největší vládní strany. ODS se podle něj stala stranou politického středu. "Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal a dlouhá léta vedl," vysvětlil svůj krok. ODS označil za stranu spíše lobbistických zájmů, než idejí. Po projevu pak uvedl, že se nechystá zakládat novou politickou stranu. "Nemám pocit, že by ODS v tuto chvíli byla nadšená z toho, co udělal. Ale nemám ani pocit, že by jí to nějak poškodilo," okomentoval Klausův krok předseda ODS Mirek Topolánek.

Klaus vyjádřil obavy ze současné politiky ODS již v širším časovém horizontu, nejde podle něho pouze o dobu posledních dvou měsíců. Za svou předešlou funkci poděkoval, nicméně poznamenal, že pro obě strany byla v poslední době spíše přítěží.

Chat s odborníky

Ptejte se hostů ve vysílání na vše kolem kongresu ODS. Své dotazy můžete zasílat prostřednictvím chatu.

„Považuji to za gesto vstřícné, nikoliv za projev nevraživosti,“ uvedl v pětiminutovém projevu s žádostí, aby občanští demokraté jeho krok neodsuzovali. „I nadále se budu řídit myšlenkami, které jsem se snažil přinášet a které jsem se i naučil,“ konstatoval. Je podle něj na delegátech, aby si vybrali cestu tak, aby to bylo ku prospěchu nejen ODS, ale i České republice.

"Dovolte mi, abych z toho místa naposledy řekl Děkuji vám za pozornost," rozloučil se Klaus a poděkoval kongresu za pozornost a 18 let společné práce. Bývalí straničtí kolegové ho odměnili potleskem a kyticí. Podle politologa Petra Justa se za poslední větou prezidentova projevu může skrývat definitivní přetrhání vazeb s ODS. Komentátor Petr Žantovský pak zdůraznil, že Klaus tímto krokem uvolnil ruce hlavně Mirku Topolánkovi, kterému se tak otevřela šance na další vítězství v čele ODS.

Miroslava Němcová, 1. místopředsedkyně poslanecké sněmovny, krok prezidenta Klause nečekala, zklamal tím prý hlavně lidi, kteří za ním dlouhodobě stáli: „Byli to ti řadoví členové ODS, kteří mu vždycky vyjadřovali svou podporu.“ Místopředseda ODS Petr Bendl už prý o případném odchodu Klause slyšel, takže to pro něj velké překvapení nebylo: „Je mi to líto, ale nám nezbývá než zůstat dospělými a pracovat dál.“

Klausovo rozhodnutí mnohé řadové občanské demokraty dojalo, někteří byli viditelně rozrušení, vyjadřovali zklamání z vývoje ve straně a uvažují o odchodu. Například zastupitelka městské části Brno - Kohoutovice Mária Králíková, která je hostem výkonné rady strany, uvažuje, že ODS opustí.