Lavina v Krkonoších zasypala dva lidi, 36letá skialpinistka v nemocnici zemřela

Pec pod Sněžkou – Nad Pecí pod Sněžkou v Krkonoších spadla lavina. Vrstva sněhu se utrhla v Pramenném dole u Luční hory nedaleko horské boudy Výrovka. Uvázli pod ní dva lidé. Oba se do večera záchranářům podařilo vyprostit. Zavalená 36letá skialpinistka, kterou se záchranářům podařilo po vyproštění oživit, v noci na dnešek v královéhradecké fakultní nemocnici zemřela.

Pramenným dolem se v době sesuvu pohybovali tři lidé. Pod lavinou uvázly dvě ženy. Jednu z nich Horská služba zachránila asi hodinu po sesuvu, vyvázla bez vážnějších zranění.

Druhou pohřešovanou hledaly do večera dva vrtulníky s termovizí. Vyprostit se ji podařilo po třech hodinách, které strávila pod sněhem. Žena je vážně podchlazená a horoslužebníci ji nahoře museli resuscitovat. Nyní je v bezvědomí a na cestě do královéhradecké nemocnice. Se dvěma zasypanými byl v době pádu laviny ještě třetí člověk. Toho sníh nepohltil a přivolal pomoc.

Vedle vrtulníků pátralo v Pramenném dole přezdívaném také Červenkova mulda po zasypané ženě asi šedesát záchranáčů a šest psů. „Situace byla velmi komplikovaná kvůli nepřístupnosti terénu,“ řekl náčelník Horské služby Jiří Brožek. Technika se podle něj dostala zhruba do pětikilometrové vzdálenosti od závalu.

Podle záchranářů ani jeden z trojice lidí, které zastihla lavina v Červenkově muldě, na místě nesměl být. „Podle informací přímo z místa to vypadá tak, že skialpinisté stoupali nahoru a při křižování cesty došlo k uvolnění laviny,“ přiblížil okolnosti nehody Jiří Brožek. Vše naznačuje, že si na sebe lyžaři lavinu strhli sami.

V oblasti Pramenného dolu nejsou laviny řídké, přezdívá se mu Červenkova mulda podle lyžaře Oldřicha Červenky. Toho v dole zabil právě sesuv sněhu.