Většina Čechů preferuje bezpečnostní spolupráci s EU před USA

Praha - Tři čtvrtiny Čechů míní, že pro vnější bezpečnost ČR je důležitější společná bezpečnostní politika zemí EU než spolupráce s USA. Naopak každý čtvrtý obyvatel Česka považuje pro naši obranyschopnost důležitější spolupráci s Američany. Orientace na hlavního garanta naší bezpečnosti bezprostředně souvisí s postojem k umístění amerického radarového zařízení u nás. Radar má podle očekávání mnohem častěji podporu těch, kteří staví na spolupráci s USA. Vyplývá to z nedávného průzkumu agentury STEM.

Vyhraněný názor na směřování bezpečnostní politiky ČR mají tři čtvrtiny lidí. Celkem 61 % z nich jednoznačně upřednostňuje spolupráci mezi zeměmi EU, naopak 15 % se vyslovilo výhradně pro spolupráci s USA. Sociolog společnosti STEM Stanislav Hampl soudí, že lidé upřednostňují blízkost. „Lidé zřejmě preferují země, které jsou nám bližší kulturně, geograficky a podobně. Proto zřejmě preferují spolupráci s Evropskou unií,“ řekl pro ČT Hampl.

Názorovému rozdělení odpovídá také poměr lidí, kteří souhlasí s výstavbou americké protiraketové základny v Brdech. Na stranu příznivců radaru se podle agentury STEM staví pouze 28 % lidí.

Výsledky odráží stranické preference respondentů

Oba názorové tábory rovněž souvisí s voličskými preferencemi respondentů. Mezi voliči všech parlamentních stran je celkově více vyhraněných stoupenců společné evropské bezpečnostní politiky než jednoznačných obhájců bezpečnostní aliance se Spojenými státy. Zřetelně nejmenší rozdíl mezi početností obou skupin je mezi stoupenci ODS, nejostřejší naopak mezi příznivci KSČM, což odráží jejich silný odpor k politice USA.

„Levicově orientovaným voličům, byť nejsou jednoznačně vždycky pro Evropskou unii, je přeci jen EU se svými hodnotami bližší než Spojené státy… Je to zřejmě dáno tím, že ani kolem radaru jako takového nebyl zatím žádný velký vývoj. Prostě to bylo spíše vyčkávání, jestli USA budou podporovat a prosazovat výstavbu radaru u nás, nebo ne,“ komentoval souvislosti výsledků průzkumu sociolog Hampl.

  • Průzkum Stem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/722/72122.jpg
  • Průzkum STEM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/722/72124.jpg