Brožové-Polednové budou prominuty tři roky vězení

Hradec Králové - Bývalé prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové budou ze šestiletého trestu prominuty tři roky. Prokurátorka pak může sama požádat o podmínečné propuštění v březnu roku 2011. Podrobnosti z verdiktu Vrchního soudu v Praze dnes zveřejnil Krajský soud v Hradci Králové. Brožová-Polednová si ve věznici ve Světlé nad Sázavou odpykává šestiletý trest za podíl na justiční vraždě Milady Horákové. Její žádosti o přerušení trestu už dříve vrchní soud nevyhověl.

Na bývalou prokurátorku se vztahuje dvouletá amnestie prezidenta Antonína Zápotockého z roku 1953 a částečně jedním rokem i amnestie prezidenta Václava Havla z roku 1990. Mluvilo se i o amnestii z roku 1955, ta se ale podle vrchního soudu na Brožovou-Polednovou nevztahuje vůbec.

Královéhradecký krajský soud před měsícem rozhodl, že tři amnestie z let 1953, 1955 a 1990 ubírají Brožové-Polednové po dvou letech z jejího šestiletého trestu a prokurátorka by měla být okamžitě propuštěna. Státní zástupce se ale proti amnestiím z let 1955 a 1990 odvolal.

Telefonát Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)