Požár pneumatik v Tušimicích si vynutil evakuaci 175 lidí

Kadaň (Chomutovsko) - Hořící skládku pneumatik v průmyslové zóně v Tušimicích na Chomutovsku se podařilo lokalizovat a hasiči už pronikli do středu požářiště. Místo hustého černého dýmu a plamenů, které ze skládky šlehaly ještě dnes ráno, už z místa stoupá jen bílý kouř. Dým si ráno vynutil evakuaci 175 lidí z přilehlých domů. Šlo ale pouze o preventivní opatření, škodlivé koncentrace v okolí domů zatím hasiči nenaměřili. Odpoledne se mohli lidé do svých bytů vrátit.

„Na místě je stále 7 jednotek hasičů, které zasahují vodními proudy, probíhá i zavážení zeminou,“ řekl ČT mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Dohasit skládku se podle něj podaří až v řádu několika dnů.

Staré pneumatiky vzplály ve čtvrtek po poledni. Oheň se večer hasičům podařilo dostat pod kontrolu, ale z obrovské hromady pneumatik ještě ráno šlehaly plameny. Okraj požářiště proto hasiči zahrnuli zeminou z blízkých dolů, aby se oheň dál nešířil. Pomohlo ale až pěnové dělo. Zásah stále komplikuje štiplavý kouř, hasiči musejí zasahovat v dýchacích přístrojích.

Požár si vyžádal evakuaci 175 lidí

Kvůli dýmu, který vítr hnal do 200 metrů vzdálené obytné zóny, bylo ráno evakuováno také 175 lidí - obyvatelé dvou bytovek a pracovníci podniku Sempro. Šlo však pouze o preventivní opatření kvůli možnému nadlimitnímu množství škodlivých látek v ovzduší. „Po celý den to nikde ve městě nepřesáhlo stanovenou normu,“ uvedl starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Evakuované rodiny byly ubytované v dětském domově v Kadani, po 17. hodině se ale již mohly vrátit zpět do svých domovů. Podle některých obyvatel Tušimic se však dým dostal do obydlené části města již včera večer, a ranní evakuace tak přišla pozdě.

Požářiště je na ploše zhruba 200 krát 200 metrů

„Pravděpodobnou příčinou požáru by mělo být chybné uskladnění pneumatik a špatná manipulace s vysokozdvižným vozíkem. Hromada pneumatik totiž byla proložená hořlavým chemlonem, který se vznítil první, zřejmě právě od jiskry od vozíku, který zavadil o beton,“ uvedl mluvčí chomutovské policie Petr Procházka.

Požár vypukl v areálu firmy na ploše zhruba 200 krát 200 metrů. Firma se zabývá recyklací pneumatik, které byly určeny k rozdrcení a uskladněny v hale. Policie případ šetří jako podezření z trestného činu obecného ohrožení. Předběžné škody odhaduje na více než 10 milionů korun.