Klaus jmenoval Nečase premiérem

Praha - Česko má po dnešku nového premiéra, prezident Václav Klaus jím na Pražském hradě jmenoval šéfa ODS Petra Nečase. Ten vyjednává o vládě s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Klaus po jmenování uvedl, že zná Nečase velmi dlouho, váží si jej a těší se na vzájemnou spolupráci. Nečas by chtěl do poloviny července diskuse o budoucím koaličním programu uzavřít. Zatím má budoucí trojkoalice uzavřenou zhruba třetinu bodů programu.

Klaus Nečasovi pogratuloval a popřál mu, aby se mu v brzké době podařilo sestavit vládu a přivést na Hrad 14 či 15 ministrů. Klaus také podotkl, že během svého úřadu je to jeho šesté jmenování předsedy vlády, což nesvědčí o velké stabilitě vlády. Proto prý doufá, že dalšího premiéra už ve své funkci jmenovat nebude. Nečas je devátým premiérem v historii Česka, do funkce nastoupil jako druhý nejmladší - v politice se už ale pohybuje 19 let.

Klaus o Nečasovi

„Jmenováním Petra Nečase jmenuji někoho, koho dlouhá léta znám, koho si vážím a dobře si vzpomínám na chvíli, kdy jsem ho poprvé uviděl na jakémsi předvolebním mítinku v květnu 1992, a už tehdy se mi zdál jako mladý a nadějný politik.“

Nečas po svém jmenování slíbil vykonávat svoji funkci, jak bude moci nejlépe, a také uvedl, že věří, že spolupráce s prezidentem bude velmi dobrá. „Občané očekávají, že vláda bude předvádět práci, nikoliv politické hašteření, a já vás chci ujistit, že toto je i můj cíl,“ uvedl Nečas.

Předseda ODS pojal funkci premiéra velmi civilně, bude prý jezdit českým autem, až do jmenování celé vlády bude úřadovat v Hrzánském paláci (kam ostatně z Hradu po jmenování došel pěšky) a odmítl i ochranku: „Pokud se nevyskytne specifická situace nebo to nebude vyžadovat třeba doprovod při delší cestě, nevidím k tomu jeden jediný důvod,“ uvedl k tomu Nečas.

Navzdory tomu, že se dnes stal premiérem, bude dál vládnout kabinet Jana Fischera. Úřednická vláda sice podala demisi už v pátek, zemi ale povede do doby, než Klaus jmenuje celý nový kabinet. Formálně to znamená, že Česko bude mít dočasně dva předsedy vlády. Nejde o nic výjimečného, stejně tomu bylo i v minulosti.

Trojkoalice jedná o programu

Vyjednavači se svými pravděpodobnými koaličními partnery už uzavřeli dvě kapitoly vládního programu ze sedmi - zahraniční politiku a obranu a zemědělství a ekologii. Dnes večer by chtěli dokončit třetí - právo a otázku boje s korupcí. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných už se na mnohém z jejího obsahu shodli. Chtějí omezit imunitu zákonodárců, snížit platy ústavních činitelů, zřídit institut korunního svědka nebo zpřísnit pravidla pro veřejné zakázky.

A právě šéf Věcí veřejných Radek John by mohl na boj s korupcí osobně dohlížet. Jak včera v České televizi řekla místopředsedkyně strany Kristýna Kočí, v případě, že strana pro sebe tento resort nezíská, účast v koalici odmítne. Sám John zatím podobně jako koaliční partneři rozhovory o personáliích odmítá. O ministerských postech by se mělo jednat nejdřív zítra.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24