Zaměstnavatelé musí zohlednit tropická vedra

Praha – Vysoké teploty více zatěžují lidský organismus a výrazně ovlivňují pracovní podmínky lidí v zaměstnání. Při tropických teplotách proto mají zaměstnavatelé vůči svým pracovníkům ze zákona povinnosti chránit je například zajištěním pitného režimu nebo dokonce zastavením rizikových prací. Každá firma má rovněž v horkém létě co nejvhodněji upravit pracoviště třeba klimatizací, větráky nebo možností sprchy, záleží na vzájemné dohodě. Pokud zaměstnavatelé své povinnosti porušují, můžou se zaměstnanci obrátit na příslušný inspektorát práce s podnětem, aby vše zkontroloval.

„Je povinností zaměstnavatele zajistit nápoje, a to v dostupném místě buď přímo na pracovišti, nebo v místě bezprostředně blízkém,“ říká mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. A jedním dechem dodává, že pokud zaměstnavatel může v souvislosti s horkem odložit některé rizikové práce, má tak učinit a nařídit je, až se situace zlepší.

Mnohdy zaměstnance dusí také předepsaný pracovní oděv, který diktují buď předpisy bezpečnosti práce nebo firemní dress code. Výjimky firmy často nepovolují ani v úmorném vedru. „Pracovníci musí být označeni řádně, musí mít dlouhé kalhoty, pevnou obuv, vestu a helmu,“ popsala pro ČT nesnáze s pracovním oděvem mluvčí stavební firmy Iveta Štočková. Lenka Čábelová z auditorské firmy zase zdůrazňuje, že jako poradenská společnost musí dodržovat pravidla oblékání. „Při obchodních jednáních s klientem je to kostým a sako s kravatou,“ dodává.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)