Chlapec chtěl zachránit kamaráda, sám se utopil

Ostrava - Ostravští policisté dnes odpoledne našli tělo šestnáctiletého chlapce, který v neděli skočil do řeky Ostravice, aby zachránil svého tonoucího kamaráda. Tělo objevili v řece několik kilometrů po proudu od jezu v Ostravě-Hrabové, kde se nešťastná událost stala. O rok staršímu mladíkovi  se podařilo zachránit, když se zachytil plovoucí klády.

Oba chlapci se vraceli se svými kamarády v neděli večer z fotbalu, v řece se chtěli vykoupat. Jeden z nich se začal topit, druhý skočil do vody, aby mu pomohl. Prvního tonoucího chlapce, který byl ve vodě asi 15 minut, převezli záchranáři do městské nemocnice v Ostravě. „Byl při vědomí a mimo ohrožení života,“ upřesnil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Podle vodohospodářů je normální průtok vody v místě asi 5 kubíků, kvůli silným dešťům teď ale splavem protéká 25 kubíků vody. Tragédie se přitom na tomto jezu nestala poprvé, jen před třemi týdny odsud odvážela helikoptéra a sanitka dva mladíky, kteří se u jezu koupali. „Člověk, který skočí pro někoho bezhlavě do vody, je v tu chvíli potencionální oběť. Nejdřív by se měl postarat o to, aby jemu se nic nestalo,“ upozornil předseda Vodní záchranné služby Praha 6 Jakub Pichl.

Reportáž Markéty Hýlové a Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Zemřel i muž, který nezvládl skok do lomu v Hříměždicích

V neděli zase zemřel v nemocnici 27letý muž, který se vážně zranil po skoku do lomu v Hříměždicích na Příbramsku. Muž se po skoku z dvanáctimetrové věže nevynořil. Záchranářům se sice podařilo muže oživit, s vážnými zraněními byl ale odvezen do nemocnice. V Hříměždicích se přitom uskutečnil 11. ročník otevřeného mistrovství republiky ve skocích do vody nazvaného Quix Highjump. Při samotném sobotním závodu se nikdo z účastníků nezranil.

Muž, který se po skoku zranil, neměl podle ředitele závodu Filipa Šutry na věži vybudované pro účastníky soutěže co pohledávat. Zřejmě se snažil napodobit nejextrémnější odvětví extrémních skoků do vody zvané splashdiving. V podstatě jde o skok zvaný placák, jehož cílem není skok ladný, ale takový, aby vystříklo co nejvíce vody. Vodní záchranáři ale upozorňují na fakt, že při pořádání takových veřejných akcí často chybějí a je zde pouze pozemní záchranná služba. Výjimkou nebyla ani Příbram. Mladík tak byl pod vodu 15 minut, než ho záchranáři vytáhli.

Soud potrestal plavčíka krytého bazénu za pozdní pomoc tonoucímu

Ostravští policisté také stále vyšetřují i utonutí sedmnáctiletého mladíka, který zemřel v nemocnici na následky tonutí. V pátek 23. července se topil na letním koupališti v Ostravě-Porubě nedaleko skokanského můstku, z něhož podle policie skákali do vody lidé na skákacích botách. Policie prověřuje, zda organizátoři sportovní akce neporušili své povinnosti. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí pachateli až čtyři roky vězení.

Sokolovský soud dnes potrestal plavčíka krytého bazénu v Sokolově Jaroslava Kučeru za pozdní poskytnutí pomoci tonoucímu muži. Plavčík dostal trest dvacet měsíců podmínečně odložených na tři roky. Dva roky potom nesmí pracovat jako plavčík a postiženému musí uhradit náhradu škody ve výši 189.600 korun. Advokát plavčíka se proti rozsudku odvolal. Neštěstí se stalo v bazénu poté, co třiadvacetiletý mladík sklouzl z mělké části do hloubky a začal se topit.

Plavčík byl v té době v prostoru pokladny, kde vysvětloval jednomu z návštěvníků, proč se nesmí koupat v šortkách. Plavčík tehdy mladíka dostal z vody až po více než pěti minutách, podařilo se ho sice oživit, má ovšem trvalé následky. Podle soudce plavčík nevyhodnotil správně situaci a byl jinde, než měl být.

Vydáno pod