Šance čtyř lidí po výbuchu v Explosii jsou mizivé

Pardubice - V pardubickém podniku Explosia, který nejvíce proslavila plastická trhavina semtex, dnes ráno zhruba v 6:45 vybuchl nitroglycerin. Exploze byla velmi silná a poničila část objektu, firma pohřešuje čtyři zaměstnance. Pokud jsou tito lidé zavaleni sutinami, šance na jejich přežití je malá, psi je nenašli, kamera také ne. Krizový štáb odvolal zdravotníky. Tlaková vlna po výbuchu rozbíjela okna i výlohy ve městě.

„Není předpoklad, že by v sutinách někdo přežil. Vyhodnotil to krizový štáb,“ řekl ředitel krajských zdravotníků Pavel Svoboda. Na místo během několika hodin dorazili psovodi se speciálně vycvičenými psy. Vysoká koncentrace nitroglycerinu jim však po nějaké době znemožnila zavalené lidi dál hledat. Ani použití štěrbinové kamery, která dosáhne až do osmi metrů, nebylo úspěšné, řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková. „Naše záchranářská práce tímto končí. Teď je na řadě kriminálka, báňský úřad a firma Explosia,“ dodala. Již dříve řekla, že nebezpečí výbuchu trvá.

„Z dosud shromážděných důkazů je nepochybné, že výbuchem zejména došlo k destrukci objektu navažovny a mísírny, kde byla prováděna výroba klasické důlní skalní trhaviny Perunit dynamitového typu,“ uvedl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek. Podle firmy exploze poškodila i několik dalších budov.

Reportáž Michala Klokočníka a vstup Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Nitroglycerin vybuchl v železobetonové budově o velikosti deset krát deset metrů. Stála na kopci, z jedné strany byl volný prostor, z druhé strany byly další budovy. „Prolítlo to střechou ven. Stromy zůstaly stát, objekty kolem mají rozbitá skla. Vrátnice je zdemolovaná,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek, který se byl na místě podívat.

Mluvčí společnosti Explosia Jiří Simandl:

„Aktuálně probíhá šetření vyšetřovací komise za účasti Policie ČR, hasičského záchranného sboru a příslušných orgánů státní správy…“

Po pohřešovaných lidech v sutinách pátrali záchranáři se psem, na místě byli také pražští hasiči se štěrbinovou kamerou. Záchranáři na místě ošetřili sedm lidí s lehčími zraněními, jedna pracovnice utekla od místa výbuchu a šla k lékaři sama. Pět lidí mělo řezná poranění od skla, hlavně v obličeji. Další dva lidé utrpěli šok.

Silná rána se ozvala kolem 6:45, tlaková vlna působila až do vzdálenosti deseti kilometrů od místa exploze. Silný výbuch zničil objekt o rozměrech přibližně deset krát deset metrů. Právě tady by mohli být zavaleni pohřešovaní lidé. Mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková pro ČT uvedla, že mimo areál podniku neunikají žádné zdraví škodlivé látky. Podle jednoho ze zaměstnanců firmy s největší pravděpodobností, podle místa výbuchu, došlo k chybě při míchání nitrocelulózy s nitroglycerinem. Nejpravděpodobnější je chyba lidská, nedodržení základních bezpečnostních pravidel". Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) čeká, až místo neštěstí bude bezpečné, pak začnou inspektoři zjišťovat dodržení integrovaného povolení k výrobě a technologických postupů.

„Muselo dojít k nějaké chybě. Obávám se ale, jestli pracovníci báňského úřadu budou schopni zjistit detailní příčiny neštěstí, když místo zcela poničil výbuch,“ uvedl vedoucí Oblastního inspektorátu práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj Jaroslav Nečas.

Starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková dostala od firmy varovnou textovou zprávu, že se stala provozní nehoda. Nitroglycerin ale prý není škodlivý, a radnice proto neinformovala občany, protože by tak šířila poplašnou zprávu.

Osudný rok 1984:

Výbuchy nepatří v Pardubicích k ničemu výjimečnému. Nejhorší exploze tu zazněla 28. května 1984, kdy výbuch střelného prachu srovnal se zemí půl továrny. Nepřežilo tehdy pět lidí, zhruba dvě stě jich těžce pořezalo sklo. Tlaková vlna totiž vyrážela okna i ve dvacet kilometrů vzdáleném Hradci Králové. V novinách se objevilo jen pár malých článků, například o přesčasech sklenářů. Jinak se režim snažil tragédii co nejvíce zamlčet.

Nitroglycerin je pro pyrotechnické účely značně rizikový. Je nestabilní vůči vnějším vlivům, může samovolně explodovat působením i poměrně slabých mechanických i teplotních podnětů.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2484/248369.jpg
  • Výlohy v Lázních Bohdaneč zničené výbuchem v pardubické Explosii autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2485/248450.jpg
  • Rozbitá okna po výbuchu v roce 1984 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248655.jpg