Zloději dopadení v Thajsku už sedí v českém vězení

Bangkok/Praha - Thajsko vyhostilo dva Čechy, kteří v lednu 2008 u Hořic ukradli 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury. Podle mluvčí Policejního prezidia Veroniky Hodačové převzaly Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka české úřady, které oba muže v pondělí večer přepravily do Česka. Nyní už si odpykávají trest ve vězení. Krajský soud v Hradci Králové vydal na oba muže loni v listopadu mezinárodní zatykač. S jejich vypátráním pomohl styčný důstojník rakouského kriminálního úřadu v Thajsku. Muži byli zatčeni v polovině května ve městě Pattaya. Úřady údajně přivedla na stopu těhotná přítelkyně jednoho z nich.

„Oba muži byli v průběhu včerejšího dne eskortováni do České republiky a v současné době se již nacházejí ve výkonu trestu odnětí svobody,“ řekla ČT mluvčí Policejního prezidia Veronika Hodačová.

Josef Blažek a Rudolf Tesárek byli v České republice odsouzeni na deset let vězení. Odpykali si ale pouze rok, protože bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala stížnost pro porušení zákona a oběma pachatelům výkon trestu přerušila. Kovářová dnes říká, že si na okolnosti kauzy nepamatuje. Šlo podle ní o jednu z mnoha stížností, které musela v krátké době podepsat. A spoléhala na experty, kteří jí chystali podklady.

Nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vzal loni v srpnu stížnost zpět a soud vydal příkaz k jejich zatčení prostřednictvím eurozatykače i mezinárodního zatýkacího rozkazu. Policie však ani jednoho z mužů nenašla. Blažek a Tesárek před hradeckým i odvolacím soudem obžalobu odmítli a tvrdili, že s případem nemají nic společného.

Vývoj případu:

17. ledna 2008 - Členové posádky vozidla bezpečnostní agentury Fenix policii řekli, že byli při své zastávce u Sedmihorek na Semilsku přepadeni ozbrojeným mužem, který si vynutil vydání 74 milionů korun. Policie však krátce po činu začala prověřovat verzi, že na loupeži se podílela posádka a že čin se odehrál v Hořicích na Jičínsku.

2. února 2009 - Případem tří obžalovaných se začal zabývat Krajský soud v Hradci Králové. Řidič dodávky Milan Horych řekl, že jej k podílu na krádeži donutili jeho známí Rudolf Tesárek a Josef Blažek. Ti to ale odmítli. Z ukradených peněz se policii do loňského roku podařilo najít pouze malou část (necelé čtyři miliony korun).

31. března 2009 - Soud uložil Horychovi pět let, Tesárkovi a Blažkovi 12 let vězení. V srpnu 2009 pak pražský vrchní soud Tesárkovi a Blažkovi tresty snížil - pro každého na deset let.

Červen 2010 - Tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala v kauze stížnost pro porušení zákona. Tesárkovi a Blažkovi přerušila výkon trestu. Oba však posléze zmizeli.

3. srpna 2010 - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vzal zpět stížnost Kovářové pro porušení zákona podanou k Nejvyššímu soudu.

29. září 2010 - Krajský soud v Hradci Králové vydal příkaz k zatčení uprchlých zlodějů Blažka a Tesárka, v listopadu 2010 pak vydal i eurozatykač a mezinárodní zatykač.

Prosinec 2010 - Ústavní soud odmítl stížnost Blažka, jeho desetiletý trest platí. Stejně tak rozhodl i letos v lednu v případě Tesárka.

14. května 2011 - Blažek s Tesárkem byli zatčeni v Thajsku. Podle rakouského tisku je pomohl vypátrat styčný důstojník rakouského kriminálního úřadu v Thajsku. Oba mají být vydáni do ČR.

Rudolf Tesárek a Josef Blažek
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK