Jourová vysoudila 3,6 milionu kvůli stíhání v kauze Budišov

Praha – Bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová uspěla u soudu, ministerstvo spravedlnosti jí má v souvislosti s jejím stíháním v tzv. kauze Budišov zaplatit odškodnění více než 3,6 milionu korun. Jde o náhradu ušlé mzdy a doplacení části výdajů na obhajobu. Rozhodl tak Obvodní soud pro Prahu 2, verdikt ale není pravomocný. Ministerstvo se má Jourové také omluvit, a to jak soukromě, tak v médiích. Jourová ale neuspěla s požadavkem na pětimilionovou nemajetkovou újmu, ten je prý promlčen.

Bývalá náměstkyně byla v říjnu 2006 obviněna z přijímání úplatku a strávila asi měsíc ve vazbě. Její stíhání však bylo v létě 2008 zastaveno. Podle policie měla Jourová přijmout od starosty Budišova Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. Podle státního zastupitelství se ale skutek, za který byla obviněna, nestal. 

„Pro mě je absolutně nejdůležitější, že se mi bude muset stát omluvit za to, co mi udělal, protože mě nekonečně urazil. Myslím si, že tady šlo především o čest a o lidskou důstojnost a o úctu k člověku,“ řekla novinářům po vynesení verdiktu Jourová. „Samozřejmě mám radost i z toho, že soud uznal oprávněné nároky na úhradu ušlého zisku. Protože já jsem skutečně měla velmi tvrdě vybojované pracovní smlouvy na dva roky a ty mi ze dne na den byly zrušeny kvůli trestnímu stíhání,“ uvedla. 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil:

Já plně respektuji toto rozhodnutí, je to rozhodnutí nezávislého soudu. Nicméně není pravomocné, počkejme, až nabude právní moci.

Jak bude postupovat dál ohledně nepřiznaného pětimilionového odškodnění za nemajetkovou újmu, prý rozhodne po poradě s právním zástupcem. Žalobou na ministerstvo spravedlnosti se domáhá zaplacení celkem více než 8,7 milionu korun. Pět milionů korun podle svého právního zástupce Václava Vlka požaduje za nezákonné omezení svobody v trestním stíhání, psychické problémy, které jí byly způsobeny, zásah do rodinného života a dehonestaci v důsledku medializace případu. Zaplacení dalších více než 3,7 milionu korun Jourová požaduje jako náhradu ušlé mzdy, protože v důsledku pobytu ve vazbě a trestního stíhání nemohla dokončit svou práci.  

Vedle toho se domáhá také omluvy - veřejné i soukromé. Veřejná omluva by měla být podle žaloby zveřejněna v TV Nova, ČTK a deníku Mladá fronta Dnes. Ministerstvo by se podle požadavků Jourové mělo omluvit za stíhání, poškození cti a narušení rodinných vazeb.