Češi ujíždějí od nehod, trestných bodů se nebojí

Praha – V průměru až třicet řidičů denně v Česku ujede od dopravní nehody. Nejčastěji jde o menší kolize, třeba na parkovišti. Policie ale eviduje řidiče, kteří odjedou od nehody, i když na místě zůstali i těžce zranění. Důvodem je často fakt, že je posádka vozu hledaná policií, pod vlivem alkoholu či drog, nemá potřebné dokumenty nebo se chce zkrátka jen vyhnout možnému postihu. Vážných případů bylo jen za uplynulý půlrok skoro 400, celkové číslo je však přes 5 000 ujetí.

Poměrně častou situaci ukazuje příběh řidiče z Prahy, který narazil nejdřív do protijedoucího vozu a pak do sloupu. Tříčlenná posádka auta ale byla policií hledaná už předtím, než havarovala. Možná právě proto se pokusila od nehody utéct, aniž by řidiči druhého auta poskytla první pomoc. Policie ale oba muže a ženu našla a zadržela. „Tento řidič nevlastnil nikdy řidičský průkaz, byl pod vlivem drog a v rejstříku má více než 50 různých trestných činů a krádeží,“ popisuje slušný seznam pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová. Lidé ale často prchají i od banálních nehod, jako je ulomené zrcátko.

Celková čísla za poslední půlrok jsou překvapivě vysoká, téměř každý pátý řidič, který v Česku způsobil dopravní nehodu, totiž z místa ujel. „Za první pololetí letošního roku evidujeme přes 5 400 ujetí od dopravní nehody. Při těchto nehodách zemřela jedna osoba a dalších zhruba 380 osob bylo zraněno,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodaňová.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Počet ujetí od nehody se nemění

V meziročním srovnání ujíždí od havárie každý rok zhruba podobný počet řidičů. Od ujetí neodrazuje tuzemské řidiče ani hrozba vysokého trestu podle bodového systému. Ten myslí nejen na sankci za neposkytnutí první pomoci, ale tvrdě trestá i ujetí od nehod bez následků: „Ujetí od nehody je samostatný trestný čin. Takže i když je to třeba jen tzv. pletařina a vy ujedete, tak se na to podle bodového systému vztahuje sazba sedmi bodů,“ potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Podle ministerstva tak například u menších nehod stačí, aby si řidiči poté alespoň vyměnili osobní údaje a vyplnili protokol o nehodě. Udělat by to měli i tehdy, když se nemohou shodnout na tom, kdo z nich srážku zavinil.