Americký astronaut přivezl do Prahy krtečka a manželku

Praha – Andrew Feustel, americký astronaut, který nedávno vynesl do vesmíru pohádkového Krtka, dnes ráno přiletěl do Prahy. Do České republiky dorazil i s manželkou a se speciálně vyrobeným nehořlavým Krtečkem. V metropoli ho přivítal předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a americký velvyslanec Norman Eisen. Právě akademie ve spolupráci s Astronomickým ústavem, velvyslanectvím a Českou kosmickou kanceláří astronauta do ČR pozvala. Feustel se odpoledne setkal i se stvořitelem postavičky, výtvarníkem Zdeňkem Milerem. Předal mu figurku Krtečka, která s ním byla ve vesmíru. Výtvarník mu na oplátku věnoval zarámovaný originál kresby své nejznámější postavičky. Feustel bude i se svou manželkou Indirou také hostem speciálu, který ČT24 odvysílá v úterý 2. srpna ve 20:00.

Krtek si cestování užil, poznamenal astronaut na ruzyňském letišti. „Ale ve volném vesmíru nebyl, neměli jsme pro něj tak malý skafandr,“ zažertoval. Americký velvyslanec mu předal jako dárek postavičku Krtka s českou a americkou vlajkou v packách. „Děkuji,“ odpověděla mu Feustelova manželka Indira česky. Podle Eisena se Feustel stane garantem programu, který připravilo americké velvyslanectví a Akademie věd za účelem vyhledávání mladých talentů české vědy. „Mladí lidé by se měli dozvědět, jak fantastická může být kariéra ve vědě a technice. Možná jednou někdo z nich zažije podobné dobrodružství jako Andrew,“ řekl.

Andrew Feustel: „Jak všichni víte, Krtek se vrátil a je z něj nyní Krtek astronaut. S sebou tu teď mám vlastně dva. Jeden s námi byl ve vesmíru, druhý je pro pana Milera, autora postavičky. Jsem moc rád, že můžu Krtečka vrátit do vlasti, ukázat ho lidem a že pomůže propagovat nový vesmírný program.“

Americký astronaut se odpoledne i s manželkou a dvěma syny vydal do Nové Vsi pod Pleší, aby navštívil devadesátiletého Milera v onkologickém a rehabilitačním sanatoriu, kde se výtvarník léčí. Milerovi předal figurku Krtečka, která s ním byla ve vesmíru. Viditelně potěšený autor příběhů o Krtečkovi mu na oplátku věnoval zarámovaný originál kresby své nejznámější postavičky. Feustel s manželkou Milerovi věnovali také velkou fotografii celé posádky letu amerického raketoplánu Endeavour, jíž byli on a Krtek součástí.

Za vysláním populární pohádkové postavičky do vesmíru stála Feustelova manželka Indira, která má české předky. „Jsme manželé už dvacet let, takže za tu dobu jsem viděl několik knížek, které si četla jako malá. Tentokrát jsme chtěli nějakým způsobem přitáhnout pozornost dětí z celé země,“ podotkl Andrew Feustel.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Díky ní americký astronaut již do vesmíru vynesl sbírku básní Jana Nerudy Písně kosmické. Po návratu s nimi přijel do Prahy, věnoval je Astronomickému ústavu Akademie věd a také tehdy vystoupil v českých městech. Feustela nyní čeká přednáškové turné po sedmi městech Čech a Moravy spojené s autogramiádou. Podívá se i do muzeí a hvězdáren.