Squatteři z Albertova potrestáni nebudou

Praha – Squatteři, kteří před 2 lety obsadili budovu bývalých lázní na pražském Albertově, nespáchali ani přestupek a zůstanou bez trestu. Úředníci městské části Praha 2 dospěli k závěru, že nijak významně do práv majitele domu nezasáhli. Squatteři tehdy chtěli happeningem upozornit na žalostný stav budovy.

Squatteři vnikli v září 2009 do objektu bývalých lázní na rohu ulic Apolinářská a Na Slupi. V budově strávili noc, poté je zadržela a vyvedla policie, protože neuposlechli opakované výzvy, aby dům opustili. Squatteři se hájili tím, že svým činem chtěli pouze poukázat na problém chátrajících budov, ne v domě dlouhodobě přebývat. Proti squatterům přesto nakonec zasahovali těžkooděnci.

Obvodní soud poté rozhodl, že nepovoleně zasáhli do práv vlastníka domu a zaslouží trest. „Obsazení domu jiného za situace, jak to oni prezentovali, není možné, zákon to nedovoluje,“ oznámil soudce obvodního soudu Milan Rossi.

Akce byla happeningového charakteru

Squatteři se s takovým verdiktem nesmířili a Městský soud v Praze jim dal za pravdu: prý sice porušili zákon, ale jde pouze o přestupek. „Toto rozhodnutí by rozhodně nemělo být signálem k neoprávněnému obsazování objektů, nicméně v daném konkrétním případě se jednalo o objekt dlouhodobě nevyužívaný, neopravovaný,“ uvedla mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Případný přestupek řešili úředníci městské části Praha 2. Ti došli k závěru, že k žádnému prohřešku nedošlo. Skupinu squatterů nečeká žádný trest. „Míra zásahu, když vlastník objekt programově nevyužívá, je skutečně nízká. Navíc je třeba přihlédnout k tomu, že ta akce, což konstatoval i Městský soud v Praze, byla skutečně happeningového, demonstrativního charakteru,“ vysvětluje vedoucí oddělení přestupků MČ Prahy 2 Ondřej Jícha.

Budova bývalých lázní chátrá dále

Squatteři jsou s verdiktem spokojeni. „Jsme rozhodně velmi rádi, ale tenhle výsledek se dal čekat. Chtěli jsme upozornit na stav budovy, která je dlouhodobě chátrající a která je v městské památkové rezervaci, takže by o ni mělo být náležitě postaráno,“ připomíná squatterka Lenka Kužvartová.

Špatný stav budovy se nicméně nezměnil. Ačkoliv akce squatterů proběhla před dvěma lety, budova bývalých lázní chátrá i nadále. Vlastník pouze nechal zazdít všechna okna.