Sobotka vyhrál prezidentské primárky ODS

Praha - Prezidentské primárky ODS vyhrál Přemysl Sobotka. Od občanských demokratů získal 3 771 hlasů, tedy 61 procent. Sobotka uvedl, že by jako prezident dodržoval zvykové pravomoci a usiloval o návrat důvěry v demokracii. Je také proti snahám o rehabilitaci KSČM. Jeho rival, europoslanec Evžen Tošenovský, obdržel 2 432 hlasů, což je 39 procent. Premiér Petr Nečas zdůraznil Sobotkovy přednosti a označil ho za „kvalitního a slušného kandidáta, který je názorově čitelný a nepopulistický.“

Podle Sobotky musí prezident „vždy zastupovat zájmy České republiky a vždy na sobě nosit její dres“. Členství ČR v Evropské unii podporuje, ale za rovných podmínek pro všechny země: „Žádný návrh na prohloubení integrace EU nesmí poškozovat zájmy České republiky. Návrhy na hlubší integraci by měly projít po otevřené diskusi vždy referendem.“

Sobotka nepatří podle průzkumů veřejného mínění k favoritům historicky první přímé volby prezidenta v Česku. Odmítl ale, že by byl jako kandidát ODS outsiderem. „To je pozice, ze které se dá velmi dobře dokonce vyhrát,“ poznamenal. Volební kampaň chce založit na debatách s občany, využít chce kromě tradičních inzerátů a billboardů také internetových sociálních sítí.

Přemysl Sobotka: „Tak dlouho a úporně se všichni oháněli pyramidou občanských práv, až mnozí zapomněli na občanské povinnosti a zvyklosti. Demokracie totiž není anarchie a vyžaduje dodržování pravidel… Odmítám krátkou paměť lidí, kteří chtějí rehabilitovat komunistickou stranu. Je historicky známé, že komunisté využili a využívají demokracii a po případném úspěchu ji vždy likvidovali.“

Kampaň by měla stát zhruba deset milionů korun. I když se na jejím financování hodlá určitou částkou podílet, hlavní náklady by měla nést stranická pokladna. „Očekávám morální i finanční podporu ze strany ODS, protože jinak jsem nemusel ani jít do primárek, ani kandidovat za ODS,“ uvedl. Na financování kampaně by mu podle něj mohli přispět i lidé, kteří „už signalizovali, že by eventuálně pomohli“.

„Považuji ho za nesmírně kvalitního a slušného kandidáta, který je názorově čitelný a nepopulistický. Nicméně je to kandidát, který má politickou zkušenost a schopnost oslovit voliče,“ prohlásil Nečas. Zároveň podotkl, že Sobotka od roku 1996 opakovaně vyhrával volby ve svém mandátovém obvodu.

Dosavadní informace z primárek ukazovaly, že hlasování v regionech se účastnila přibližně čtvrtina z asi 27 tisíc členů ODS. Poslední týden primárek začal v pondělí 25. června volebním shromážděním v Brně. V Praze, kde primárky odstartovalo volební shromáždění o týden dříve, byla účast 24 procent. S podobně nízkým zájmem vlastních straníků se občanští demokraté potkávali i při minulých kolech vnitrostranického výběru.

Průzkumy z poslední doby dávají nevětší šance bývalému premiérovi Janu Fischerovi, někdejšímu šéfovi sociálních demokratů a vlády Miloši Zemanovi nebo ekonomovi Janu Švejnarovi, který se však zatím ke své případné kandidatuře jednoznačně nevyjádřil. Jako možného konkurenta v hledání hlasů voličů ODS hodnotí média exministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého, který oznámil svůj zájem o prezidentskou funkci v pátek.