Chlapec přežil popáleniny 90 procent těla, lékaři mluví o zázraku

Praha - Za zázrak považují lékaři z pražské vinohradské nemocnice záchranu osmiletého chlapce s popáleninami 3. stupně na devadesáti procentech těla. Tak rozsáhlá zranění zatím přežilo jenom málo dětí. Přes čtyři měsíce byl malý Daniel v kritickém stavu a na popáleninové klinice stráví ještě řadu měsíců. To nejhorší už má ale za sebou.

„Hrál si s mladším bratrem na zahradě a ten něco podpálil. Šel to uhasit a vylil na sebe ředidlo, takže to chytlo a začal hořet,“ popisuje nehodu Danielova matka. K nehodě došlo 15. března a lékaři mu dávali jenom malou naději na přežití.

„Byla to skutečně piplačka, jak filigránská práce zlatníků, protože jsme skládali jednotlivé kožní buňky,“ popisuje Danielovu léčbu přednosta Kliniky popáleninové medicíny Ludomír Brož.

Lékaři znovu a znovu odebírají zbylou zdravou tkáň a transplantují ji na poškozená místa, používají i umělou kůži. „Na sály chodí zhruba dvakrát, někdy třikrát týdně. Těch transplantací bylo nesčetně, protože bohužel můžeme postupovat jenom velmi pomalu,“ dodává lékař Richard Kubok. Přesto Daniel už dokonce začal s rehabilitací a dokáže udělat i několik kroků.

Podle lékařů má na svém uzdravování velkou zásluhu i Daniel. Bez jeho bojovnosti by medicína ani sebelepší práce zdravotníků nestačily.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod