Forejt by měl zůstat šéfem hradního protokolu

Pardubice - Končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt by měl působit i v týmu Miloše Zemana. Nastupující prezident to řekl na sjezdu krajské organizace Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) v Pardubicích. Forejt je přitom jedním z možných kandidátů na post velvyslance ve Vatikánu.

„Velice si vážím toho, že pan Forejt souhlasil s tím, že bude pokračovat ve funkci šéfa protokolu,“ uvedl Zeman s tím, že prezident může jmenovat jednotlivé hradní funkcionáře až po své inauguraci. Ta proběhne 8. března. Forejt zatím své rozhodnutí nechtěl komentovat.

Zeman se chystá i na sjezd SPOZ ve Zlíně

SPOZ se netají tím, že prezidentství svého čestného předsedy chce - alespoň symbolicky – využít k větší popularitě i šancím ve volbách. Zeman dnes přislíbil účast i na další krajské konferenci této strany, tentokrát ve Zlíně. „Já se řídím zásadou, že je třeba ocenit úspěch a preferovat ty, kdo na základě volebních úspěchů tohoto výsledku opravdu dosáhli,“ uvedl Zeman. SPOZ totiž v krajských podzimních volbách uspěla právě v Pardubicích a ve Zlíně.

Už na konci února čeká Zemanovce také celorepublikový sjezd. I tam Zeman přijal pozvání. Strana se navíc začne chystat na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2014. Sám Zeman se volební podporou pro své sympatizanty nijak netají. „Abych nešel k volbám, to bych byl zbabělec. Abych volil jinou stranu než tu, kterou jsem založil? To bych byl zrádce. Ale v demokratické společnosti můj hlas bude jeden z osmi milionů,“ řekl Zeman v den svého zvolení prezidentem.

Zeman dnes také řekl, že ve funkci prezidenta hodlá letos navštívit všechny kraje v republice. „Předpokládám, že v rámci těchto dvou nebo možná vícedenních návštěv se setkám s představiteli všech významných institucí v jednotlivých krajích,“ uvedl.

Zvolený prezident Zeman v pátek uzavřel týden jednání s předními politiky. Příští týden chce strávit na Vysočine. Pak už se bude připravovat na inauguraci.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)