Babiš: Už nikdy nezavolám žádnému „svému“ novináři

Praha - Koupil si Lidové noviny a Mladou frontu Dnes - i s celým vydavatelským domem. Protože má jeden z nejvýznamnějších českých podnikatelů Andrej Babiš i politické ambice, rozvířil tím vody mediálního trhu. Se svým hnutím ANO 2011 se chce dostat do Poslanecké sněmovny. A k tomu se vlastní mediální dům může hodit. Sám Babiš tvrdí, že mu jde „pouze“ o zisk, do práce prý novinářům mluvit nebude. Hned ale ztropil poprask v redakci Lidových novin, když na stránkách deníku nenašel, co očekával. Následně se za své chování omluvil. „Chtěl bych tady prohlásit před všemi občany České republiky, že slibuji redakcím MF Dnes a Lidových novin, že už jim nikdy v životě nezavolám,“ prohlásil v Hyde Parku ČT24.

V pátek ráno volal Andrej Babiš do redakce Lidových novin a dožadoval se odpovědi, proč v novinách chybí zpráva z tiskové konference jeho politického hnutí ANO 2011, přestože na ní redaktor LN byl. Rozčiloval se, že ostatní média jeho vystoupení zveřejnila.

„Zajímavé, že všichni vaši konkurenti ty zprávy dávají, protože můj ksicht totiž prodává noviny. Doufám, že kluci vědí, co dělají. Asi nevědí, s kým mají tu čest,“ řekl Andrej Babiš v telefonu. Lidové noviny zveřejnily přepis hovoru na svém webu.

Babiš následně redakci navštívil a za své nevhodné chování se omluvil. „Byl jsem rozčílený, omluvil jsem se čtyřikrát, omlouvám se popáté,“ řekl pak v České televizi v pořadu Hyde Park. „Jen jsem se zeptal. Nevěděl jsem, že se nemůžu zeptat. Všem se omlouvám a už se nebudu ptát,“ dodal. S šéfredaktorem LN Daliborem Balšínkem se dohodl na tom, že sepíší etický kodex, který jednoznačně vymezí vztah mezi majitelem a redakcemi. „Strašně rád bych oslovil Karla Hvížďalu, který je ikonou novinařiny, aby mi s tím pomohl,“ řekl.

MAFRA je podle něj čistě finanční investice. Razantně odmítá, že by vydavatelství kupoval kvůli svým politickým ambicím. „Kdybych chtěl uplatňovat vliv, tak my už vydáváme bezplatný týdeník 5+2. Takže já už v těch médiích jsem,“ prohlásil. „Jde mi o to, aby vydavatelství fungovalo, nejsem blázen, abych znehodnotil svoji miliardovou investici. Garantuji, že vydavatelství bude nezávislé,“ dodal.  

Andrej Babiš v Hyde Parku (zdroj: ČT24)

S vydavatelstvím nemá žádný konkrétní plán, řídit ho nehodlá. „Za nás tam bude jen jeden člověk, který bude kontrolovat finanční výkon,“ poznamenal. To, že kvůli „špatným osobním zkušenostem“ z Lidovek odchází vedoucí přílohy Právo a justice Tomáš Němeček, Babiše překvapilo. „Mrzí mě, že pan Němeček odchází. Nedávno byl u mě se studenty Newyorské univerzity na debatě o politice, měl jsem z toho dobrý pocit,“ řekl.
 
Na médiích mu vadí, že neověřují informace a jedno od druhého opisují nepravdy. Jako například když se objevila informace, že koupil Ringier. „To byla kachna a všichni to opsali. Jak je možné, že se mě redaktor nezeptal, jestli jsem koupil, nebo nekoupil? Proč si to ostatní neověřili?“ ptá se. „Bylo by dobře, kdybychom v Čechách založili speciální školu žurnalistiky s mezinárodní účastí, aby se naši novináři naučili, jak se to dělá v těch skutečně demokratických zemích,“ myslí si.

Do politiky jde dle svých slov ze zoufalství. „Dospěl jsem k názoru, že všichni politici, kteří řídí tuto zemi po revoluci, jsou stále stejní a nejsou schopni řídit tuhle zemi ve prospěch občanů. Když chce tady někdo něco změnit, musí bohužel do politiky,“ řekl.