Starou vraždu vyřešil expertní tým těsně před promlčením

Praha - Nově zřízené skupině detektivů, která nese příznačné pojmenování Tempus (latinsky čas, doba), se podařil husarský kousek, když rozlouskl 19 let starou vraždu těsně před vypršením promlčecí lhůty. Tým zabývající se závažnými kriminálními případy z minulosti už pracuje na dalších třech spisech.

V Hadovité ulici v pražské Michli někdo jedné zimní noci roku 1993 zastřelil dvaatřicetiletého Jiřího Vrbu, policisté ho našli v zaparkovaném mercedesu před vlastním domem. Vyšetřovatelé zkoumali, zda se nestřílelo kvůli vyřizování účtů, důkazy ale tehdy nikam nevedly. Spis tedy založili, aby ho letos v červnu otevřeli detektivové Tempu.

A před dvěma týdny už se zatýkalo, kriminalisté si došli pro čtyři podezřelé ve věku od 48 do 53 let. Policisté soudí, že jeden z obviněných vraždu naplánoval, další objednal a zaplatil dvěma mužům, kteří koncem listopadu 1993 tehdy dvaatřicetiletého muže zastřelili. Podle tehdy platného zákona jim hrozí až 15 let vězení.

Vyšetřovací spis
Zdroj: ČT24

Tým sedmi elitních kriminalistů nechal v březnu zřídit policejní prezident Martin Červíček. Neobjasněné případy si ještě sami pamatují, dnes si berou na pomoc moderní forenzní postupy. Drahocennou metodu pro ně představuje porovnání genetických stop, může se ale po letech projevit i svědomí svědků. „Můžou po letech jednoduše říct ´ano, tenkrát jsem tam byl a můžu promluvit´. O případech ale mohou promluvit i spolupachatelé,“ dodává vedoucí týmu Milan Jindrák.

  • 20 let neobjasněná vražda Jiřího Vrby má v historii kriminalistiky své význačné místo, její vyšetřování v 90. letech navedlo detektivy až k takzvaným orlickým vraždám.

Dozvíme se někdy, kdo zavraždil Otýlii Vranskou nebo kmotra Mrázka?

Kriminalisté se mohou vrhnout i na některou z 364 vražd, k nimž po listopadu 1989 došlo, a nikdy nebyly objasněny. Některé hrdelní zločiny ale obestírá mlžný opar i celá desetiletí, patří k nim i legenda kriminalistiky - vražda pražské prostitutky Otýlie Vranské. Promlčena je už půl století, ale policisty nepřestává zajímat. V příštích týdnech se jí společně s historiky chtějí zabývat znovu. Od chvíle, kdy se její rozřezané tělo objevilo v kufrech na nádražích v Bratislavě a Košicích, letos uplynulo osmdesát let. „Myslím si, že v současné době je věda na takové úrovni, že bychom byli schopni, neříkám dokázat, ale posunout vyšetřování dál,“ míní člen Tempu Josef Lottes.

Hranici promlčení ale dosud neprolomila vražda podnikatele a synonyma podsvětí 90. let Františka Mrázka. Smrt mu přinesla kulka vystřelená přímo na srdce před sídlem jeho společnosti v roce 2006. Kdo Františka Mrázka zastřelil neprokázalo ani několikaleté vyšetřování.

Promlčecí lhůty u závažných trestných činů

  • Vražda – od 15 do 20 let. Horní hranici promlčitelnosti předurčuje třeba brutální provedení nebo rasový motiv
  • Znásilnění - od 5 do 15 let, rozhodovat může vážnost zranění oběti
  • Podvod - od 3 do 10 let, pokud je pachatel třeba členem organizované skupiny, nebo pomáhá teroristům
  • Rvačka - 3 až 5 let podle míry poranění obětí
  • Genocida, mučení - nepromlčitelné
Nevyřešené zločiny tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)