Pardubická Věra se prosadila do výzbroje NATO

Praha/Brusel – Zástupci pardubické společnosti ERA podepsali v Bruselu smlouvu s představiteli Severoatlantické aliance na dodávku pasivních sledovacích systémů. Zakázka na dva kompletní systémy Věra znamená pro firmu kontrakt za stovky milionů korun. Ve výběrovém řízení předčil pardubický systém produkty více než 20 konkurenčních zájemců z ostatních zemí NATO.

„Zdaleka jsme se neprosadili pouze cenou, ale hlavně špičkovým technickým řešením… Jde o významný úspěch naší společnosti, kterým se završuje mnohaletá spolupráce s NATO,“ řekl České televizi generální ředitel akciové společnosti ERA Viktor Sotona s tím, že Aliance si systém důkladně proklepla při testech.

Věra vidí, ale není vidět

Laicky řečeno se pasivní sledovací systém Věra vyznačuje především schopností zaměřit, ale zároveň sama žádný signál nevysílá. Pro stroje tedy zůstává neviditelná. Dokáže zachytit třeba letadlo v okruhu čtyř set kilometrů a v jeden okamžik může monitorovat až 500 cílů.

Registruje ale i tanky nebo lodě, stačí, aby stroje měly zapnutý nějaký zdroj elektromagnetického signálu na palubě. Věra proto odhalí také pro radary neviditelné letouny s technologií stealth. K nesporným výhodám patří také mobilita systému, 4 antény s centrálou lze postavit do hodiny téměř kdekoli.

Severoatlantická aliance již před lety definovala nový systém protivzdušné obrany skládající se ze směsice různých senzorů, mezi něž právě Věra spadá. Armáda během letitého používání systémy testovala. Tendr Aliance vyhlásila v loňském roce, v březnu pak byla Věra-NG zařazena na seznam takzvaného povoleného vybavení české armády, čímž se otevřela cesta k jejímu využívání ostatními členskými zeměmi NATO.

Pasivní sledovací systémy

  • Pasivní sledovací systémy se v Česku vyvíjejí od 60. let
  • Předchůdci systému Věra byly Tamara, Ramona a Kopáč
  • Věru páté generace využívá k ochraně vzdušného prostoru česká armáda od roku 2010
  • ERA je hlavně exportní společností
  • Nyní vlastní celý podnik firma Omnipol, v minulosti byl majetkem amerických firem Rannoch Corporation a SRA International
  • Firma má 130 zákazníků ve 46 zemích