Trio exposlanců ODS žene stát k placení odškodného

Praha – Právníci Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, které žalobci stíhali v jedné z větví případu kolem šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové), podali žaloby o odškodnění. Jejich stíhání bylo zrušeno po zásahu Nejvyššího soudu. Exposlanci ODS žádají peníze po ministerstvu spravedlnosti. Už v minulosti jejich advokáti uváděli, že požadují každý zhruba čtyři miliony korun.

Podle vedoucího tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti Jiřího Hovorky už resort stanoviska k žádostem o odškodnění odeslal. „Bližší informace ministerstvo zveřejní až po jejich doručení, aby se žadatelé nedozvídali výsledek šetření z médií,“ doplnil k tomu.

Bývalí poslanci chtějí odškodnění za morální újmu, kterou dříve vyčíslili zhruba na tři miliony korun. Další peníze pak žádají za více než měsíční vazbu, zhruba o dva týdny delší stíhání, ušlý výdělek a náklady na právníky.

Podle Tluchořova advokáta Marka Nespaly šlo žalobě zabránit, pokud by se exposlanci od „nějaké autority této země“ kvalifikovaně dozvěděli, že v jejich případě orgány nepostupovaly v souladu se zákonem. „Neobdrželi jsme pozitivní ani negativní stanovisko, takže nám podle zákona nezbývá nic jiného než podat žalobu,“ uvedl Nespala. Žaloby všech exposlanců podle něj bude řešit Obvodní soud pro Prahu 2.

Tři exposlanci ODS, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, se v roce 2012 vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Žalobci exposlance vinili, že se mandátů vzdali za příslib lukrativních postů ve státních firmách. Stíhání exposlanců s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud. V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Exposlanci teď v kauze vystupují jako svědci.