Ministerstvo zamítlo žádost Jiřího Kajínka o milost

Praha – Známý vězeň Jiří Kajínek zatím zůstane za mřížemi, kde si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Ministerstvo spravedlnosti mu totiž dnes poslalo zamítavé stanovisko k jeho žádosti o milost. Kajínek a jeho advokát však zamítnutí žádosti předpokládali a už připravují další kroky.

O Kajínkově žádosti o milost rozhodovala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). „Pan Kajínek není v bezprostředním ohrožení života, tudíž v tomto nesplňuje požadavky, které pan prezident sdělil a které my respektujeme,“ uvedla Válková. Prezident Zeman totiž už dříve oznámil, že bude s udělováním milostí velmi šetřit a důvodem mohou být pouze humanitární důvody, např. nevyléčitelná nemoc.  

„S klientem jsme to předvídali, už když pan prezident řekl, že milosti nebudou, vymysleli jsme jakýsi postup, který se pokusíme uplatnit,“ uvedl bez dalších podrobností Kajínkův advokát Tomáš Zejda.  

Kajínek se žádostí o milost nepochodil (zdroj: ČT24)

Kajínek - mistr útěků

Jiří Kajínek byl k výjimečnému trestu doživotí odsouzen za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Vraždy si prý objednal podnikatel Antonín Vlasák, jehož Janda vydíral.  

Policii trvalo půl roku, než jej dopadla. Z věznice v Českých Budějovicích se mu ale podařilo uprchnout, když při procházce přelezl zeď. Ještě týž den jej ale policisté zadrželi. Pověst útěkáře potvrdil v roce 1996, když v přísně střežené věznici ve Valdicích na Jičínsku přeřezal mříže a utekl, z věznice se ale nakonec nedostal. 

Na hlavní stránky médií jej dostal útěk z přísně střežené věznice Mírov, po kterém se v roce 2000 dostal na dva měsíce na svobodu. Svým útěkem chtěl údajně dosáhnout obnovení procesu. To se mu zatím nepodařilo, ale díky mediálnímu zájmu se v jeho případu objevila řada nesrovnalostí i nové svědecké výpovědi. Romantické představy vyvolávající útěk mu navíc zajistily i početný zástup příznivců, a dokonce se jeho příběh dočkal i filmového zpracování. 

Všechny pokusy Kajínkových advokátů o nové otevření případu ztroskotaly, Ústavní soud zamítl i podané ústavní stížnosti. Odsouzený vrah nepochodil ani u ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který odmítl podat další stížnost pro porušení zákona. K doživotí odsouzený Kajínek nikdy vinu nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. S žádostí o milost se obrátil na všechny tři prezidenty – Havel, Klaus a teď ani Zeman mu ovšem nevyhověli.