Piráti mají nového předsedu - Lukáše Černohorského

Praha - Celostátní fórum České pirátské strany rozhodlo o nástupci Ivana Bartoše v čele strany. Novým šéfem se stal předseda moravskoslezské organizace Lukáš Černohorský, který ve druhém kole zdolal své konkurenty Ivo Vašíčka a Jakuba Michálka - získal 78 hlasů, Michálek jich obdržel 55 a Vašíček 41. Vašíček byl na rozdíl od Michálka znovu zvolen jedním ze čtyř místopředsedů strany, stejnou funkci obhájil také Tomáš Vymazal. Spolu s nimi byli do těchto funkcí zvoleni místopředseda olomouckých Pirátů Vojtěch Pikal a členka republikového výboru strany Dominika Michailidu.

Hlavní prioritou je pro nového předsedu nyní příprava volební kampaně směrem k podzimním senátním a komunálním volbám. „Piráti postaví své kandiáty v 90 obcích a budeme mít ve hře dva senátory,“ konstatoval Lukáš Černohorský těsně po svém zvolení v rozhovoru pro ČT. „Je třeba navrhnout jednotný styl kampaně a poté pokračovat v restrukturalizaci strany,“ dodal Černohorský.

Černohorský není na lokální úrovni příznivcem koalic za každou cenu

V případě nadcházejících komunálních voleb apeloval na to, aby se kandidáti drželi pirátského programu. „Piráti, jako nejsilnější neparlamentní strana, jsou v současné době velmi žádaným partnerem. Strany, které nás žádají o koalice, dost často chtějí využít zdravou a nezkorumpovanou pověst Pirátů - lidé do nás vkládají naději, kterou u jiných stran postrádají. Musíme velmi, velmi zvažovat, s kým do koalice vstoupíme - musíme si stanovit hranici kompromisu a pečlivě si koalice vybírat,“ uvedl Černohorský.

Nový šéf Pirátů chce jednotný styl kampaně (zdroj: ČT24)

Ve zbytku odpoledního programu se strana také pokusí obsadit čtyři místopředsednická křesla, o která projevilo zájem 16 uchazečů. O svém vedení rozhodují nejen Piráti, kteří přijeli do Prahy na zasedání celostátního fóra, ale i ostatní členové pomocí elektronické komunikace.
 
Členové strany mají na programu také rozhodování o zrušení delegátského systému. „V tuto chvíli volíme všechny představitele přímo, ale stanovy umožňují předsednictvu stanovit pro zasedání celostátního fóra delegátský systém. Na základně členského podnětu bude zřejmě tato možnost z Pirátských stanov vyškrtnuta,“ uvedl člen Mikuláš Ferjenčík.

Ivan Bartoš, který stranu vedl od roku 2009, rezignoval na funkci v červnu spolu s místopředsedy Lenkou Wagnerovou a Michalem Havránkem. K důvodům odchodu uvedl, že nese politickou odpovědnost za výsledek voleb do Evropského parlamentu.

Bývalý předseda uvedl, že ve straně jsou nyní dva názorové směry – aktivistický a politický. Cílem by podle něj mělo být oba směry sjednotit. „Naše strana je v tuto chvíli názorově natolik rozdělena, že už si toho začínají všímat i média a naši političtí konkurenti – a to jí může v důsledku uškodit. Strana potřebuje v tuto chvíli sjednotit,“ uvedl Bartoš, který chce nyní zůstat řadovým členem. Piráty vedl se zhruba půlroční přestávkou od října 2009.

Nové republikové předsednictvo bude na celostátním fóru strany zvoleno na dva roky.

Česká pirátská strana vznikla po úspěchu podobných uskupení v zahraničí. Jejím cílem je prosazování práva na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochrana soukromí v informační společnosti 21. století.