Srba je na svobodě, soud mu prominul zbytek trestu

Praha - Karel Srba, odsouzený za přípravu vraždy novinářky Slonkové, bude po 8 letech podmínečně propuštěn na svobodu. Původně dostal trest 12 let vězení. O propuštění rozhodl Okresní soud Plzeň-město, proti rozhodnutí není odvolání. Soud Srbovi stanovil zkušební dobu pět let. Srba byl z vězení  na Borech propuštěn v 17:25 poté, co věznice obdržela rozhodnutí soudu.

Proti předčasnému propuštění nebyla ani státní zástupkyně, která souhlasila s názorem soudního znalce na Srbovu současnou osobnost. Podle psychologa je profil odsouzeného výrazně jiný než v roce 2002. Pobyt ve vězení ho změnil a nebezpečnost pro společnost je minimální, uvedl psycholog Pavel Prunner.

Podle Prunnera umožnilo vysoké postavení v roce 2002 Srbovi působit z pozice moci. Choval se tehdy arogantně, narcistním způsobem až sociálně psychopaticky, nikdo mu nesměl odporovat. „Nyní je jeho profil dramaticky jiný, má adekvátní míru skromnosti, více sociální pokory,“ uvedl mimo jiné znalec. Proces resocializace Srby je za osm let dostatečný, další pobyt ve vězení by prý ničemu nepomohl. Důležití jsou pro Srbu nyní spolupracovníci a rodina, na kterou je emočně fixován.

Karel Srba byl propuštěn z vězení (zdroj: ČT24)

Za Srbu se chce zaručit Jazzová sekce - Artforum

Žádost o podmínečné propuštění obdržel plzeňský soud v červnu. Podalo ji občanské sdružení Jazzová sekce - Artforum, jehož jednatelem je Karel Srp, dobrý známý Srby. Na oslavu jeho narozenin například Srba zamířil v roce 2007, kdy byl za dobré chování puštěn na týden na svobodu z věznice v Ostrově. Na oslavě se také setkal s Janem Kavanem. Sdružení je ochotno se za Srbu zaručit, nabídlo mu zaměstnání referenta.

Srba byl v roce 2003 odsouzen na osm let, později mu soud zpřísnil trest o další 4 roky. V roce 2007 strávil týden na svobodě. Byl tak odměněn za vzorné chování ve vězení.

Soudy řešily taky další žaloby týkající se Srby, například nevýhodný pronájem Českého domu v Moskvě nebo údajnou korupci doprovázející rekonstrukce českých ambasád v zahraničí. Ani v jednom z případů se soudům nepodařilo Srbu usvědčit.

V červenci 2002 vyšla poprvé oficiálně najevo informace o přípravě vraždy reportérky deníku Mladá fronta Dnes Sabiny Slonkové. Jedním z pěti obviněných byl i někdejší generální sekretář exministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) Karel Srba, který byl později za zosnování vraždy odsouzen ke 12 letům vězení. Letos v červnu obdržel Okresní soud Plzeň-město žádost o jeho podmínečné propuštění.

Důvodem chystaného činu byly údajně články, ve kterých Slonková poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu zahraničí. Srba si na vraždu přes svou přítelkyni Tomšovicovou najal vimperského recidivistu Karla Rziepela, který ale na plánovanou vraždu upozornil policii.

Karel Srba poprvé zamířil do státních služeb v polovině 90. let, v roce 1998 se stal na ministerstvu zahraničí blízkým spolupracovníkem ministra Kavana a začal zde řídit protikorupční akci „čisté ruce“. Generálním sekretářem se stal v květnu 2000. Exministr zahraničí a pozdější předseda valného shromáždění OSN Kavan hned na počátku Srbova skandálu jakoukoli spojitost své osoby s aférou odmítl. Podle rozhodnutí soudu v kauze ani nesvědčil.

Srbovo jméno se v souvislosti s kauzou nájemné vraždy neobjevilo na veřejnosti poprvé. Již před vypuknutím případu Slonková byl Srba aktérem v několika dalších aférách. V březnu 2001 například rezignoval na post generálního sekretáře kvůli údajně nevýhodné smlouvě na pronájem Českého domu v Moskvě, kterou Kavanovi předložil k podpisu. V únoru 2004 byl Srba spolu s dalšími dvěma bývalými pracovníky ministerstva zahraničí obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. V této kauze si Srba již dvakrát vyslechl osvobozující rozsudek, verdikt však není pravomocný.

Bývalý sekretář čelí spolu s dalšími i obžalobě z více než třináctimilionového podvodu na státu při rekonstrukci zámku Štiřín, spadajícího rovněž pod ministerstvo zahraničí. Podle spisu obžalovaní záměrně nadhodnocovali faktury na stavební práce. První obvinění v kauze Štiřín padlo v květnu 2004, v červnu 2007 sice pražský městský soud zprostil Srbu viny, o rok později ale Vrchní soud v Praze osvobozující verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Srba též v minulosti čelil obvinění v korupční aféře údajně předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů, v této kauze byl ale obžaloby pravomocně zproštěn.

Vydáno pod