Další neúspěch. Z kosmodromu Vostočnyj odstartovala raketa, družice ale shořela v atmosféře

Z ruského kosmodromu Vostočnyj v úterý odstartovala raketa Sojuz-2.1b s meteorologickou družicí Meteor-M a 18 dalšími malými družicemi z různých států. Oznámila to ruská vesmírná agentura Roskosmos. Jde o druhý start v historii tohoto nového ruského kosmodromu.

Start se uskutečnil v 8:41 moskevského času a o deset minut později se od třetího stupně rakety oddělila část s hlavní družicí, vážící téměř tři tuny a určenou pro globální předpovídání počasí po dobu pěti let.

S družicí Meteor-M, kterou v úterý ráno vynesla do vesmíru nosná raketa Sojuz-2.1b při druhém startu z nového ruského kosmodromu Vostočnyj, se ale po startu nepodařilo navázat spojení. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj z vesmírného průmyslu.

Odborníci předpokládají, že mohly vzniknout poruchy v raketovém pohonu, který měl družici dostat z prozatímní na definitivní oběžnou dráhu.

O problémech s družicí mezitím informovala také agentura TASS, rovněž s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Stupeň Fregat se podle nejnovějších informací Rosskosmosu vůbec nezapálil a celý i s nákladem shořel v atmosféře.

Co dál?

Postupně mají následovat další družice – desítka satelitů Lemur z USA, kanadská družice LEO Vantage, norská AISSat-З, japonská IDEA, švédská SEAM, dvě americké družice Landmapper-BC a německý satelit D-Star One, než se nakonec trosky nosné rakety zřítí do Tichého oceánu po 12:15 SEČ.

První raketa odstartovala z kosmodromu v Amurské oblasti na východě Ruska před půldruhým rokem, 28. dubna 2016. Nosná raketa Sojuz 2.1a tehdy vynesla na oběžnou dráhu trojici menších družic.

Ruská brána do kosmu

Vostočnyj, jehož vybudování stálo několik stovek miliard rublů (více než sto miliard korun), je první ruský národní civilní kosmodrom, který má Moskvě zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Dosud využívaný kosmodrom Bajkonur se totiž pro Rusy ocitl po rozpadu někdejšího Sovětského svazu v zahraničí, protože se nachází na území středoasijského Kazachstánu.

Plocha kosmodromu Vostočnyj by měla činit po dokončení 1035 kilometrů čtverečních, jeho délka bude dosahovat až 36 kilometrů, šířka 18 kilometrů. V areálu kosmodromu bude přes 400 budov a zařízení, kromě jiného tři odpalovací rampy (dvě pro rakety Sojuz a jedna pro Angary), letiště, závody na výrobu paliva, 97 kilometrů silnic a necelá stovka kilometrů železničních tratí.

S prvními testovacími lety s raketami Angara se počítá od roku 2021, od roku 2023 by již z Vostočného měly začít startovat pilotované lety. V nedalekém městečku Ciolkovskij (do roku 2015 Uglegorsk) vyrůstají ubytovací kapacity pro 30 tisíc lidí.

Budování kosmodromu provázely problémy, kvůli nevyplaceným mzdám stávkovaly více než dvě stovky dělníků. Server Newsru.com při příležitosti nynějšího startu označil Vostočnyj za „nejdražší kosmodrom v dějinách lidstva“.