Zlikvidovali jsme ruské velitelské středisko na Krymu, hlásí Ukrajinci

Ukrajinské síly tvrdí, že u přístavu Sevastopol na okupovaném Krymu zničily velitelské středisko ruských vojsk. Píše to agentura Unian s odkazem na úřad strategické komunikace ukrajinského generálního štábu. Ruské ministerstvo obrany předtím informovalo o sestřelení deseti ukrajinských raket nad Krymem, o škodách se ale nezmínilo. Později večer přidalo informaci o sestřelení 36 ukrajinských dronů. Tvrzení válčících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ruskem dosazený šéf Sevastopolu Michail Razvožajev uvedl, že jde o největší nálety, jakým v poslední době město čelilo. Úlomky rakety zasáhly obytný dům, přičemž jeden člověk utrpěl zranění, sdělil Razvožajev a doplnil, že úlomky dopadly i na dalších místech.

Podle médií se výbuchy ozvaly v Sevastopolu a také v dalším krymském městě Jevpatorii. „Dnes (ve čtvrtek) okolo 15:00 ukrajinské ozbrojené síly zničily velitelské středisko uskupení ruských okupačních vojsk blízko Sevastopolu. Sláva ukrajinským silám,“ sdělil ukrajinský generální štáb bez dalších podrobností.

Partyzánské uskupení Ateš složené z Ukrajinců a krymských Tatarů navíc hlásí zásah radarové stanice u Jevpatorie. Partyzáni tvrdí, že stanici sledovali a pomohli ukrajinským silám s jejím zaměřením, píše Unian.

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na Telegramu podotkl, že ukrajinská média píší o zásahu armádního objektu nedaleko vesnice Ujutne u Jevpatorie. Další informace ohledně tohoto údajného zásahu ale neposkytl.

„Zdravím okupanty na Krymu. Čekám na velkou zprávu ze Sevastopolu a Jevpatorie od nepřátelské propagandy,“ napsal Oleščuk. „Pilotům vzdušných sil a všem, kdo plánovali operaci, děkuji za bezvadnou bojovou práci,“ dodal.

Podle ruských úřadů zlikvidovala protivzdušná obrana ve čtvrtek večer deset ukrajinských vzdušných cílů nad ruským oblastním městem Bělgorod, které leží poblíž hranic s Ukrajinou. Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na síti Telegram napsal, že při útoku utrpěli zranění dva lidé a byla zničena okna víceposchoďové budovy. Výbuchy podle něj poškodily také nejméně třicet aut.

Krym v centru pozornosti Kyjeva

Z pohledu dění na bitevním poli je nyní pro Ukrajinu strategicky důležité získat kontrolu nad Krymským poloostrovem a jeho teritoriálními vodami, uvedl v rozhovoru pro ČT poradce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoljak.

„Je tam více než dvě stě základen, různých výcvikových center a skladů, přes které jde prakticky celé zásobování okupační části vojsk v jižním směru. Zásobují ale také okupanty na záporožském a doněcko-luhanském směru. Jakmile bude znemožněno dodávat posily a rezervy bude to mít podstatný vliv na taktické výsledky podél frontové linie,“ míní Podoljak.

Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Podoljak o masivních ruských útocích na Ukrajinu (4. ledna 2024) (zdroj: ČT24)

Reagoval tak na rozhovor Volodomyra Zelenského pro The Economist z prvního ledna, v němž ukrajinský prezident uvedl, že těžiště války na Ukrajině bude v nadcházejícím roce právě Krymský poloostrov a s ním související bitvu o Černé moře. Izolovat Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014, je pro Ukrajinu „nesmírně důležité“, prohlásil Zelenskyj. „Je to pro nás způsob, jak omezit počet útoků z této oblasti,“ dodal.

Úspěšná ukrajinská operace na Krymu by podle něj posloužila jako „příklad světu“ a měla by dopady v samotném Rusku.

Ukrajina v Černém moři v uplynulém roce zaznamenala nečekané úspěchy, když potopila „velký počet“ lodí ruské Černomořské flotily, řekl dále Zelenskyj. Rychlost případného úspěchu ohledně Krymu ale bude záviset na vojenské pomoci, které se Ukrajině dostane od západních partnerů. V této souvislosti znovu požádal o německé střely Taurus, které by umožnily zničit Kerčský most spojující ruskou pevninu s poloostrovem a tím Krym v podstatě izolovat.