Západ Indie sužují monzuny, v záplavách zemřelo přes sto lidí

Záplavy, které vyvolal několikadenní monzunový déšť na západě Indie, nepřežilo 125 lidí. Uvedla to agentura Reuters, údaje o obětech ale nejsou jednotné. Podle stanice BBC je ve státě Maháráštra 110 mrtvých, místní úřady, na něž se nyní odvolává agentura AFP, uvádějí 76 obětí na životech a 59 pohřešovaných.

Záchranáři prohledávají vysoké vrstvy nánosu a trosek a pátrají stále po lidech. Déšť trval několik dní, poznamenal životy stovek tisíc lidí a naplnil velké řeky tak, že hrozí jejich rozlití z břehů.

Ve vesnici Talije, která leží asi 180 kilometrů od Bombaje, se našla další čtyři těla a počet mrtvých se tam zvýšil na 42. Většina domů je po sesuvu půdy srovnána se zemí. „Stále je tam uvězněno asi 40 lidí. Naděje, že je dostaneme ven živé, je malá, vězí v bahně už 36 hodin,“ řekl představitel Maháráštry, jehož cituje Reuters.

V západní části Indie napadlo 594 milimetrů srážek a bylo nutné odpustit vodu z přehrad, kterým hrozilo přeplnění, a přesunout lidi z ohrožených oblastí do bezpečnějších. Vláda státu Maháráštra oznámila, že se ze zatopených oblastí podařilo zachránit devadesát tisíc lidí. Ve správním středisku Bombaji jsou po zřícení jednoho domu dva mrtví a deset zraněných. Byla přerušena železniční doprava a nízko položené části města jsou zatopené. Podle meteorologů se musí dvanáctimilionové město připravit na další několikadenní déšť.

Pomáhá armáda

Indický premiér Naréndra Módí řekl, že vláda situaci ve státě Maháráštra sleduje a pomáhá zasaženým.

K záchranářům se připojila armáda, v pobřežních oblastech námořnictvo. Podle úřadů nejvíce lidí zemřelo v důsledku sesuvů půdy. Jeden okres na pobřeží se ocitl v naprosté izolaci, když se tam zřítily mosty a spadly stožáry s vysílači mobilního signálu. Záchranáři vyzvali lidi, aby vylezli na střechy domů, kde je mohou týmy vidět ze vzduchu.

S důsledky deště se vyrovnává i stát Telangana, kde se záplavy nevyhnuly jeho středisku Haidarábádu a dalším nízko položeným místům.