Zakladatel kryptoměnové burzy FTX čelí obvinění z uplácení čínských úředníků

Americká prokuratura v úterý vznesla nové obvinění vůči zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Sam Bankman-Fried podle ní uplácením čínských úředníků porušil americký zákon proti korupčním praktikám v zahraničí (FCPA). Informovala o tom agentura Reuters.

Prokurátoři tvrdí, že Bankman-Fried nařídil poskytnutí kryptoměn v hodnotě nejméně čtyřiceti milionů dolarů (zhruba 874 milionů korun) ve prospěch úředníků čínské vlády. Pomocí tohoto úplatku chtěl podle prokurátorů dosáhnout uvolnění účtů patřících jeho investičnímu fondu Alameda Research, které čínské úřady zmrazily. Na těchto účtech byly kryptoměny v hodnotě přes miliardu dolarů.

Převod první části úplatku se podle prokurátorů uskutečnil kolem listopadu 2021 z hlavního obchodního účtu fondu Alameda do soukromé kryptoměnové peněženky a zmrazené účty byly následně uvolněny. Poté podle prokuratury Bankman-Fried schválil převod zbývající části úplatku v hodnotě desítek milionů dolarů.

Jedenatřicetiletý Bankman-Fried již čelí řadě obvinění v souvislosti s kolapsem kryptoměnové burzy FTX. Údajně ukradl miliardy dolarů z účtů klientů FTX, aby jimi pokryl ztráty fondu Alameda. Prokurátoři rovněž tvrdí, že Bankman-Fried organizoval poskytování nezákonných politických darů, aby si zajistil vliv ve Washingtonu.