Z Arktidy se odtrhly dva obrovské kusy ledu

Arktida - Od severního pobřeží Kanady se před týdnem oddělily dvě obří ledové kry o celkové rozloze přes třicet kilometrů čtverečních. Podle odborníků to letos nemusí být poslední ledovce takové velikosti, které se od arktického pobřeží Kanady oddělí. Přičítají to klimatickým změnám.

Arktida tak letos znovu zažívá rekordní tání. Nejprve se od šelfu u kanadského ostrova Ellesmere odtrhla téměř 20 kilometrů čtverečních velká ledová kra a pak ji následovala další, o šest čtverečních kilometrů menší. „Doletěli jsme tam a viděli dvě velké části, které se oddělily od ledového šelfu. Kromě nich tam bylo i hodně menších kusů ledu,“ informoval geodet Sam Soja.

Ledovce teď pomalu odplouvají od Ward Huntova ledového šelfu. Podle odborníků jsou to největší kusy ledu, které se v oblasti u kanadského pobřeží odtrhly od roku 2005. Tehdy se od ostrova Ellesmere oddělilo přes 60 kilometrů čtverečních ledu. „V roce 2008 tam v zimě došlo k dalšímu popraskání ledu. To narušilo rovnováhu ledového šelfu, a to, co teď vidíme, je část, která se nakonec oddělila,“ doplnil odborník na Arktidu Derek Miller.

Odborníci zjistili, že ve Ward Huntově šelfu jsou další velké trhliny a předpokládají, že se letos mohou oddělit i jiné obrovské kry. „Pokud se tyto ledové šelfy rozpadnou, ohrozí to tamní ekosystémy,“ varoval Miller.

Arktida
Zdroj: ČT24