Vůdce rwandských povstalců obviněn z vražd v Kongu

Haag - Žalobce u Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu dnes podle očekávání obvinil rwandského rebela Callixta Mbarushimana, že je odpovědný za vraždění, znásilňování a mučení v konžských vesnicích v roce 2009. Žalobce vznesl tato obvinění při prvním ze čtyř slyšení, do jejichž ukončení 21. září má soud určit, zda s podezřelým bude zahájen proces. Mbarushimana obvinění odmítá.

Osmačtyřicetiletý Rwanďan Callixte Mbarushimana byl zatčen loni ve Francii na základě zatykače ICC, který jeho skupinu, Demokratické síly pro osvobození Rwandy (FDLR), viní kromě jiného z podílu na více než 300 znásilnění ve východokonžské provincii Severní Kivu při hranici s Rwandou.

Jeho zatčení hlavní žalobce ICC Luis Moreno-Ocampo loni označil za „zásadní krok v úsilí potrestat hromadné sexuální zločiny spáchané v Kongu“. Podle něj bylo v roce 2009 v této zemi hlášeno více než 15 000 případů sexuálního násilí.

Mbarushimana byl zatčen pro podezření z pěti zločinů proti lidskosti a z šesti válečných zločinů, mezi nimiž se objevují zločiny včetně zabíjení, znásilňování, pronásledování z důvodu pohlaví a rozsáhlé ničení majetku v roce 2009. Mbarushimana podle žalobce působil jako výkonný tajemník FDLR od července2007 a patřil tak mezi nejvýše postavené rwandské rebely.

Po skončení války z let 1998-2003, která si vyžádala přes pět milionů obětí, bezpečnost v Kongu dál narušují na východě rwandští Hutuové, kteří do Konga uprchli v roce 1994 na konci rwandské genocidy, a lokální milice, na severu pak brutální ugandští povstalci.

Začíná soud s Mbarushimanou (zdroj: ČT24)