Vancouver - město, kde se střetlo moře s horami a divočinou

Vancouver – Snad není na světě podobné velkoměsto, které by skloubilo krásu divokého Pacifiku a vysokých hor tak specificky, jak se tomu děje ve Vancouveru. Nejdůležitější metropole Britské Kolumbie je díky své unikátní poloze výchozím bodem pro lyžaře, surfaře, turisty a prosté milovníky přírody, které doslova fascinuje rozsáhlost a neporušenost kanadské divočiny. Pro Evropany je kanadská krajina velice blízká a zejména lesnaté ostrovy pobřeží Tichého oceánu jako by z oka vypadly skandinávské scenérii. A přesto je toto místo na druhé straně zeměkoule zcela jedinečné a návštěvníci nejednou odjíždějí s pocitem, že se tak daleko musí znovu vrátit.

Podle dlouhodobých statistik je Vancouver jedním z nejpříznivějších měst pro život na světě. A má na to dozajista nárok. Jako nejteplejší kanadské město nezápasí s návaly sněhu jako velká města východního pobřeží a příjemné klima stále láká nové a nové imigranty především z Asie. Mrakodrapy jsou obrostlé zelení a známý Stanley Park vybízí k nekonečným procházkám. Prstenec hor kolem města a nepříliš vzdálené Rocky Mountains se slavnými národními parky umožňují zájemcům využít Vancouver jako ideální základnu pro nejrůznější výlety.

Whistler - Svatý Mořic Kanady

Loňské zimní olympijské hry napomohly zlepšit již tak pozitivní obraz Vancouveru a město dodnes z olympijského byznysu žije. Pro mnoho místních i zahraničních sportovců tak atraktivním lákadlem zůstává Whistler, kde se velká část olympiády odehrála. Město leží zhruba sto kilometrů severně od Vancouveru a vytváří ideální podmínky pro zimní i letní volnočasové aktivity. Letovisko působí snad až příliš turisticky a luxusně, čemuž odpovídají vysoké ceny za nájmy a drahé butiky s módou a sportovním zbožím.

V létě je návštěvnost místa o poznání nižší. I tak tu zájemce s plnou kapsou kanadských dolarů může strávit spoustu času provozováním aktivit, o jejichž existenci se mu doposud ani nesnilo. Běžní smrtelníci se spíše povozí lanovkou výstižně pojmenovanou Peak to peak, která je přepraví přes hluboké údolí na dva hlavní vrcholy střediska. V létě zde mohou vyrazit na procházky či túry po vyznačených cestách a přitom obdivovat stále zasněžené vrcholky velehor.

Vancouver má ale výhodu, že za vysokými horami nemusí milovník pěší turistiky jezdit daleko. Zhruba hodinu cesty od města se nad azurově modrým fjordem tyčí jeden z nejpopulárnějších turistických vrcholů The Cheff. Jedná se o hladkou skálu se třemi menšími vrcholy, na něž se člověk dopracuje po strmé stezce a za odměnu ho okouzlí pohled na modrou vodu pod ním a hluboké lesy na horských svazích. Ještě bližší a těžší je výstup na Grouse Mountain. Přestože na kopec vede kabinová lanovka, je příkrá cesta do kopce obsypaná lidmi, kteří na vrchol v nadmořské výšce 1 200 metrů musí vyšlapat kilometrové převýšení. Dolů cesta nevede, lanovka je povinná, ale výhled na Vancouver a ostrovy kolem za námahu rozhodně stojí.

Deštné pralesy a divočina mírného pásu

Vancouver Island, který zabírá téměř polovinu rozlohy České republiky, se řadí mezi další oblíbené destinace milovníků kanadské divočiny. Na nejjižnějším cípu ostrova se nachází Victoria, hlavní město Britské Kolumbie. Většina návštěvníků ale v rychlosti projde parlament či Royal museum a nedočkavě pokračuje dál na sever přes hornatou a zelenou krajinu. Náročnější turisté se jistě budou snažit získat povolení projít slavnou West coast trail, tedy stezku, která celých 75 kilometrů kopíruje pobřeží ostrova skrz deštné pralesy mírného pásu a dlouhé písčité pláže.

  • Tofino zdroj: Hana Brádková http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2938/293710.jpg
  • Vancouver Island zdroj: Hana Brádková http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2938/293714.jpg
  • Long beach na Vancouver Islandu zdroj: Hana Brádková http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2938/293713.jpg
  • Deštný prales na Vancouver Islandu zdroj: Hana Brádková http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2938/293711.jpg

Podobnou krajinnou scenérii je možné spatřit všude na ostrově. Mezi nejpopulárnější turistické destinace ale patří městečko Tofino v jižní části ostrova, kam ve velkém míří mnoho mladých baťůžkářů, kteří hromadně využívají široké nabídky surfařských lekcí od začátečníků až po pokročilé. Ti, co nemají blízko k prknu, si mohou zaplatit pozorování medvědů, vlků, mořských vyder a především kosatek, které se kolem kanadského pobřeží srocují ve velkém. A tento zážitek mezi zalesněnými ostrůvky, písčitými plážemi a jedinečnými cedrovými lesy vám prozradí, že pokud jste v Kanadě poprvé, ještě jste z ní téměř nic neviděli.