V Rakousku při sesuvu laviny zahynulo pět Čechů

Při sesuvu velké laviny na rakouském horském masivu Dachstein zahynulo v neděli dopoledne pět Čechů. Podle informací rakouské agentury APA a serveru oe24.at byli oběťmi lavinové nehody členové jedné skupiny. Informaci potvrdil Michal Dudáš z ministerstva zahraničí.

V Rakousku byla skupina zřejmě na dovolené. Případ řeší český konzul. Těla obětí byla podle mluvčí hornorakouské policie převezena k identifikaci do Hallstattu.

Sněhová masa se utrhla kolem 9:30 SEČ ve výšce 2 800 metrů, upřesnil šéf zemské horské záchranné služby Christoph Preimesberger. „Bylo tam několik očitých svědků, kteří zalarmovali záchranné složky,“ řekl. 

Lavina byla podle něj široká zhruba 150 až 200 metrů a dlouhá kolem čtyř set metrů. V dané oblasti v minulých dnech silně sněžilo a vanul vítr, což bylo zřejmě příčinou utržení laviny, dodal Preimesberger.

Na místě zasahovali záchranáři a několik vrtulníků

Sníh zasypal celou skupinu v době, kdy stoupala na sněžnicích poblíž horské útulny Seethalerhütte. Na místo neštěstí byly vyslány posádky horských záchranářů a policistů i několik vrtulníků.

„Nepočítáme s tím, že bychom objevili další zasypané, pro jistotu ale toto místo prohledáváme,“ prohlásil Preimesberger. V nedělní slunečný den se podle něj pro výstup na Dachstein rozhodlo mnoho lidí.

Podle lavinového preventisty české horské služby Pavla Cingra je před výstupem na horský masiv nutné se seznámit se stupněm lavinového nebezpečí, který vyhlásila tamní horská služba. „Kdo se chce pohybovat ve volném horském terénu, měl by vědět, jak se tam pohybovat a mít příslušnou lavinovou výbavu,“ popisuje Cingr.

Ta se nejčastěji skládá ze tří částí - lavinového přístroje, sondy a lopaty. Výstroj může být obohacena o lavinový batoh, který člověka v případě sesuvu laviny „vynese“ na úroveň jejího povrchu.

Cingr zároveň dodává, že pokud taková situace nastane, je dobré ujet po svahu k boku řítící se laviny nebo se zbavit co nejvíce věcí, které by člověku mohly překážet v pohybu. Například batohu, lyží či lyžařských hůlek. Poté je potřeba udržet se na povrchu laviny plovoucími pohyby rukou, popřípadě si vytvořit okolo hrudníku a hlavy prostor pro dýchání.