V Krkonoších spadla lavina, v místě se pohybovali tři lidé

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) – V oblasti Modrého dolu u Pece pod Sněžkou v Krkonoších spadla lavina. Více než 60 záchranářů horské služby na místě prověřovalo, zda někoho nezavalila. Podle mluvčího královéhradeckých záchranářů Ivo Nováka nelze vyloučit, že by pod lavinou mohli být tři lidé, kteří se krátce před pádem laviny poblíž místa údajně pohybovali. Na místě navíc hrozí další pád laviny, uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Horská služba pátrání po 18:30 ukončila. O dalším pátrání rozhodne zítra.

Záchranáři měli na místě šest psů, dva vrtulníky a se speciálním vyhledávačem pomáhali i tři členové polské horské služby. Laviniště záchranáři prohledávali v rojnici i pomocí lavinových sond. Lavina měla podle Klepše délku přibližně přes jeden kilometr. Šíře odtrhu byla přes 200 metrů a výška odtrhu se pohybovala mezi jedním až třemi metry. Měla by to být největší lavina v Krkonoších za poslední desítky let.  „Je velký předpoklad, že ještě jedna lavina sjede,“ uvedl Klepš ve vysílání ČT.

Lavina sjela do Modrého dolu z úbočí Studniční hory z lokality zvané Mapa republiky. V lokalitě Mapy republiky sníh každoročně vydrží nejdéle, nakonec tající sněhové pole získá podobu bývalého Československa. Když je zima bohatá na sníh, mocnost navátých sněhových vrstev tam dosahuje až 17 metrů.

Modrý důl je z hlediska lavin jedno z nejnebezpečnějších míst. Případné laviny v těchto místech bývají masivní. Poměrně rozsáhlá byla podle Pavla Jirsy, zástupce náčelníka Horské služby ČR, i tato lavina. „Víc podrobností o rozsahu laviny ale v tuto chvíli nemám,“ dodal. Provozovatel ubytování v Modrém dole Tomislav Jana odhadl, že lavina je široká několik set metrů, a dodal, že podobně velká lavina spadla v této lokalitě před zhruba třiceti roky.

Pád laviny zachytila i kamera umístěná u boudy Na Muldě v Peci pod Sněžkou, na zvětšeném záběru je vidět, že se masa sněhu zastavila nedaleko boudy Děvín. „Všichni na chatě jsou v pořádku, i když vyděšení. Lavina sjela mezi potokem a chatou. Čelo laviny končilo asi třicet metrů od baráku. Co vím, tak v místě lavinového svahu se měli pohybovat asi dva nebo tři lidé, možná to byli oni, kdo utrhl lavinu,“ citoval server iDnes.cz ženu, která je v telefonickém kontaktu s lidmi ubytovanými na chatě Děvín.

Lavina v Krkonoších spadla i minulý týden

Minulý týden záchranáři vyjížděli k pádu laviny také v Malé Studniční jámě v Krkonoších, při neštěstí zemřel osmadvacetiletý lyžař. Další dva lyžaři ve věku kolem třiceti let pád laviny přežili, jeden z nich skončil se zraněním v péči lékařů. „Osm procent zavalených lavinou zahyne ihned následkem úrazu, po dvou hodinách přežívají tři procenta. Příčinou smrti je buď udušení, nebo podchlazení,“ uvedl horský vůdce, Radek Lienerth.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečíz pětibodové škály, na hřebenech leží 80 až 120 centimetrů sněhu. „Ve žlabech a na lavinových svazích je vlivem větru uloženo velké množství sněhu. Možnost pádu deskových lavin. Sněhové profily vykazují jen velmi slabou stabilitu. Nebezpečné jsou všechny expozice,“ varuje horská služba na svém webu.

V Beskydech hrozí lokální sesuvy sněhu. Horská služba proto varuje lyžaře, skialpinisty a snowboardisty před pohybem ve volném terénu. Riziková jsou koryta potoků a svahy s vyšším sklonem než 35 stupňů. Záchranáři také nedoporučují hřebenové túry.

Co může lyžaři pod lavinou zachránit život?

Základní lavinovou výbavou je lavinový vyhledávač, sonda a lopata. Lavinový vyhledávač je jednoduchý vysílač a přijímač v podobě krabičky na mezinárodní frekvenci 457 kHz. Všichni členové družstva ho mají zapnutý na vysílání a v případě zásahu laviny si nepostihnutí členové přepnou na příjem a podle síly signálu, která se zobrazuje zvukově, světelně či digitálně, hledají zasypané. Lavinová sonda je lehká skládací tyčka, která se nosí v batohu či je připevněna na něm. Používá se při dohledávání zasypaného takzvaným sondování, neboli propícháváním sněhu v místě, které ukáže vyhledávač. Skládací sněhová lopata je vyrobená z lehkého kovu nebo z pevného plastu. Existuje také další nadstandartní vybavení, například lavinový batoh, který zavaleného udrží na povrchu laviny.

Pády lavin s oběťmi na životech jsou v Česku výjimečné

  • 31. ledna 2010 - Ve Velkém Kotli v Jeseníkách zasypala lavina pětatřicetiletého skialpinistu, mnohačetná zranění nepřežil.
  • 30. ledna 2010 - Po pádu sněhového převisu zahynul na kopci v Měděnci na Chomutovsku třináctiletý chlapec. Druhý, patnáctiletý chlapec se ze sněhu vyprostil. Šlo o sněhový sesuv, který není regulérní lavinou, je označovaný jako sněhový splaz.
  • 13. února 2009 - Osmnáctiletého snowboardistu z Uničova na Olomoucku zasypala lavina v zakázané oblasti Velkého kotle v Jeseníkách. Utrpěl mnohočetná zranění, kterým podlehl v sanitce.
  • 26. prosince 2008 - Mezi Luční boudou a Svatým Petrem v Krkonoších v takzvané Červinkově muldě spadla lavina na šestatřicetiletou skialpinistku. Záchranáři ji vyprostili až po třech hodinách pátrání, vrtulník podchlazenou ženu převezl do hradecké nemocnice, kde večer zemřela.
  • 25. ledna 2006 - Na hoře Smrk v Moravskoslezských Beskydech smetla lavina lyžaře. Po několika hodinách jej záchranáři našli mrtvého pod třiceticentimetrovou vrstvou sněhu. Lyžoval společně s kamarádem v zakázaném pásmu.
  • 14. března 1998 - V Krkonoších traverzovali dva horolezci v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200metrové výšky a zahynuli.