V Paříži protestovaly stovky podnikatelů z Calais, chtějí odpuštění daní

Události: V Paříži protestovaly stovky podnikatelů z Calais (zdroj: ČT24)

Stovky lidí ze severofrancouzského přístavu Calais protestovaly v Paříži. Jejich město totiž v souvislosti s migrační krizí zažívá strmý hospodářský pád. Řada obchodníků a podnikatelů bojuje o přežití. Protest demonstranti nemířili proti samotným běžencům, ale proti tomu, jakým způsobem vláda a prezident Francois Hollande situaci řeší.

Pět set podnikatelů a obchodníků přijelo v deseti autobusech. „Chudneme strašlivou rychlostí, přicházíme o všechny podniky, je u nás vysoká nezaměstnanost, nemáme zákazníky, turistů ubývá. Všechno je špatně,“ popisuje situaci obchodník z Calais. Zmizení zejména britských turistů dolehlo výrazně třeba na restauratéry.

Na ministerstvu financí podnikatelé požadují na deset let odpuštění daní, aby se mohli dostat z nejhoršího. Prezidenta Hollanda i jeho vládu přijeli pozvat na výjezdní zasedání do Calais. Prezident je osobně neuvítal – migrační krizi řeší na bruselském summitu. Jejich starostku ale přijal už v pátek. „Lidé z Calais požádali o ekonomickou pomoc. A mou rolí je stát po jejich boku a podpořit je svou přítomností,“ uvedla starostka Calais Natacha Bouchartová.

Přístavní město je v poslední době nejčastěji zmiňované kvůli uprchlické krizi. Dostalo se do povědomí kvůli uprchlickému táboru přezdívaném Džungle. Žádost o daňové úlevy vláda zřejmě vyslyší.