V Nairobi vybuchl plyn. Zranily se stovky lidí, nejméně dva zemřeli

Při výbuchu plynu a rozsáhlém požáru v Nairobi zemřeli v noci na pátek dva lidé, zraněných je přes dvě stovky. S odkazem na prohlášení keňské vlády to píše agentura AFP. Místní Červený kříž dříve informoval o skoro třech stovkách zraněných. Výbuch podle úřadů nastal v sídle firmy, která se zabývala plněním tlakových lahví plynem.

Podle agentury Reuters došlo k explozi těsně před půlnocí. Keňský Červený kříž na síti X uvedl, že kvůli výbuchu a požáru muselo být převezeno 271 lidí do různých zdravotnických zařízení v Nairobi. Dalších 27 lidí bylo ošetřeno na místě. Keňská vláda později uvedla, že zemřeli dva lidé a 222 raněných bylo převezeno do nemocnice.

Příčiny exploze a požáru nejsou ještě známé. Podle místních úřadů však výbuch nastal v areálu firmy, která se zabývá plněním tlakových lahví plynem. „Nákladní vůz s neznámou registrační značkou, který byl naplněný plynem, vybuchl, kvůli čemuž vznikla velká ohnivá koule,“ uvedl vládní mluvčí Isaac Mwaura. „Budova, kde firma sídlí, je silně poškozena,“ doplnil.

Požár po výbuchu plynu v Nairobi
Zdroj: Reuters/Stringer

Podle tisku se pak požár rozšířil i na další budovy v okolí. Hořet začal textilní sklad, několik vozidel i obytných domů, řekl Mwaura Reuters.

Podle reportéra agentury AFP na místě v pátek brzy ráno stále zasahovaly početné jednotky hasičů. Úřady se obávají, že by se bilance obětí mohla zvýšit. Na místě události bylo zřízeno velitelské středisko, řekl Mwaura Reuters.