V budově Evropské komise hořelo

Brusel - V bruselském sídle Evropské komise dnes po poledni propukl požár. Na místě zasahovala řada hasičských týmů, policie i záchranáři. Bezpečnostní služba evakuovala po třinácté hodině z budovy všechny zaměstnance. Přestože původně se hovořilo o požáru v horních částech budovy, bruselští hasiči na tiskové konferenci uvedli, že požár vznikl ve spodních patrech čtrnáctipatrové budovy, odkud se rozvodnou šachtou rozšířil do všech pater. Byl poměrně velký, ale ohraničený.

„Technické zázemí bylo kompletně pohlcené ohněm. Kabely, dráty, všechno,“ řekla nejmenovaná členka hasičského sboru.

Na místě stále zasahují hasiči a teprve inspekce místa požáru a technického stavu budovy, která se uskuteční v úterý ráno, by měla určit, zda se úředníci do Berlaymontu budou moci vrátit.

„Kanceláře nebyly nějak významně poničené,“ dodal jeden ze zasahujících hasičů. Podle něj na místo požáru dorazilo celkem 40 hasičů ve 12 vozech. V bezprostřední blízkosti sídla komise kroužil policejní vrtulník.

Šéf komise José Barroso a také český eurokomisař Vladimír Špidla se v době požáru nacházeli v budově. Barroso i Špidla byli evakuováni.

„Cítili jsme silný zápach a najednou se rozezněly sirény. Nejezdily výtahy a byli jsme vyzváni k rychlé evakuaci po nouzovém schodišti,“ řekl jeden z pracovníků komise.

Podle mluvčího komise Johannese Laitenbergera zatím není možné stoprocentně vyloučit úmyslné založení požáru, neboť není k dispozici dostatek informací a požárníci jsou stále na místě. „Zatím nechceme spekulovat o příčině požáru,“ řekl Laitenberger před budovou.