Útok pohledem svědků. Co se u mostu i oblíbeného trhu stalo?

Londýn zažil v sobotu v noci další teroristický útok. Tři útočníci zabili sedm lidí. Na místě zavládl podle očitých svědků nejprve chaos, mnoho lidí se snažilo dostat do bezpečí v blízkých restauracích. Nejméně jedna taxislužba se snažila lidem pomoci bezplatnými jízdami, píší britská média.

  • Byli jste v době incidentu poblíž, nacházíte se v širším okolí? Přihlašte se ČT24 se svými názory, fotografiemi či videem. Stojíme o Vaše svědectví, kontaktujte nás na EditoriCT24@ceskatelevize.cz.

Centrála obdržela první upozornění kvůli dodávce najíždějící do lidí ve 23:08 našeho času. Vozidlo mířilo ze severu k jihu (ke stanici metra London Bridge), když náhle prudce sjelo z vozovky na chodník a zasáhlo několik chodců. Podle svědka Marka Robertse byla na místě slyšet zhruba o pět až 10 minut později střelba.

Šéf protiteroristické jednotky Mark Rowley uvedl, že mezi chvíli, kdy dostal zprávu o vozu, který najel do lidí, a zabitím tří útočníků uběhlo osm minut.

Další svědek Brad Myers zrovna opouštěl zmíněný most, když za sebou uslyšel náraz. V první chvíli si myslel, že jde o kolizi auta s jiným vozidlem či zábradlím. Podle něj někteří lidé ve snaze uniknout střetu skákali do vody.

Zpravodajka BBC Holly Jonesová, která byla v době útoku na mostě, uvedla, že vůz jel asi 80 kilometrů v hodině. „Projel napravo kolem mě a pak zasáhl pět nebo šest lidí. Srazil dva lidi přede mnou a tři za mnou,“ řekla.

„Řekla bych, že čtyři lidé byli vážně zraněni,“ uvedla s tím, že všem z nich poskytovali pomoc záchranáři. Mezi zraněnými byla podle ní i Francouzka a dodala, že si není jista, kam zmizeli dva lidé, se kterými byla.

Policie odvádí lidi do bezpečí
Zdroj: Tolga Akmen/ČTK/ZUMA

Když policie zamířila k mostu, o několik desítek metrů dál už útočníci ohrožovali s nožem osoby na Borough Market – oblíbeném tržišti, kolem kterého je řada restaurací a barů. O sobotních večerech zde bývá velmi rušno.

Zde přítomní lidé mluvili o minimálně jednom muži, který vtrhnul do restaurace Elliot a zaútočil nožem na dva návštěvníky. Místní taxikář BBC řekl, že tři útočníci poté, co vystoupili z auta, začali napadat noži s dlouhou čepelí chodce na ulici Borough High Street.

„Viděl jsem, jak bodali ženu. Nemohu zastavit slzy,“ popsal svědek

Nejmenovaný svědek BBC řekl, že viděl, jak útočník bodl muže do krku. V hospodě kam zraněný přišel, byla lékařka, která se mu snažila zastavit krvácení. Gerard Vowls, který pracuje pro list The Guardian řekl, že viděl jak jednu ženu na jižním konci London Bridge bodali tři muži.

Když se útočníci přiblížili k restauraci, kde seděl, začal na ně házet stoly, židle, lahve ve snaze je zastavit. Podobně se prý bránili i další hosté. „ Pořád na mne šli s nožem… Chci vědět, jestli ta dívka ještě žije. Chodím tu ulicemi hodinu a půl a nemohu zastavit slzy,“ řekl.

Barman Alex Martrinez řekl, že se půl hodiny schovával v odpadkovém koši poté, co útočníci přišli do podniku, kde pracoval. Simon Thompson televizi Sky News řekl, že společně s dalšími lidmi běžel asi 100 metrů a pak viděl mnoho policejních aut a slyšel vytrvalou střelbu. Hodinu se pak schovávali ve sklepě restaurace, než ho z místa vyprovodila policie.

Jedním z prvních, kdo pomohl s bližším obrázkem agresorů, byl majitel místní restaurace Jack Applebee. Podle svých slov zahlédl trojici mužů s pásy a vestami s velkými kapsami. Poté, co se ve své restauraci skryl, prý slyšel minimálně 10 až 15 výstřelů. O půl hodiny později ho už policie eskortovala do bezpečí. 

BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: „Toto je pro Alláha“.

„Venku byl naprostý chaos, nevěděli jsme, co se děje“

Will Orton, který byl v hospodě blízko místa útoku, řekl, že najednou do hospody začali přibíhat lidé. „Vůbec jsme nevěděli, co se děje,“ řekl. „Napadlo nás, že se třeba venku někdo popral. Pak sem začaly přibíhat stovky osob,“ dodal s tím, že ochranka po chvíli hospodu raději zamkla.

Venku zavládl naprostý chaos a lidé, kteří přibíhali do hospody, říkali, že venku útočníci pobodali několik lidí, řekl Orton listu The Guardian.

Bethany Atkinová, která pracuje pro list Guardian, seděla v době útoku v restauraci Boro Bistro na Borough High Street, což je nedaleko od místa, kde dodávka najela do lidí. Seděli jsme pod mostem v restauraci a najednou na slunečníky spadla suť, na mostě havarovala dodávka, řekla.

„Zvedli jsme se, všichni se snažili utéct. Viděla jsem muže, který krvácel. Nevím, jak moc byl zraněn. Okamžitě jsme šli do restaurace a snažili se najít bezpečné místo, což se nám nepodařilo, tak jsme vyběhli ven,“ řekla s tím, že venku viděla další oběť. Byla asi 20 metrů od mostu v kaluži krve.

obrázek
Zdroj: ČT24

Následně však přišlo další varovné hlášení. Třetí potenciální útok s noži se měl odehrát ve čtvrti Vauxhall – rezidenční čtvrti jihozápadně od centra. Policie však tento incident označila jako nesouvisející a odmítla vyšetřovat jako terorismus.

Před půl druhou ráno našeho času policisté potvrdili, že v obou prvních případech skutečně šlo o akt terorismu. Okolí začali evakuovat, doprava u mostu byla až do rána uzavřena.

V pět hodin ráno policie potvrdila celkem šest obětí, desítky raněných, ale také úspěšné zastřelení trojice mužů pokládaných za pachatele. Dopoledne počet obětí vzrostl na sedm.

Zastřelení pachatelé na sobě měli zařízení podobné vestám s výbušninami – zřejmě ale šlo o atrapy.

Policejní manévry v centru Londýna
Zdroj: Reuters