Ukrajinské dělostřelectvo je u Chersonu úspěšné díky přesným úderům

Události: Ukrajinská armáda před Chersonem (zdroj: ČT24)

Poblíž Chersonu postupuje ukrajinská armáda i díky úsporné dělostřelecké taktice závisející na přesném zacílení ruských jednotek. Na bojišti poblíž strategického jihoukrajinského města natáčel zpravodaj David Miřejovský se štábem České televize.

Ukrajinské a ruské dělostřelectvo mají úplně jinou taktiku. Zatímco Moskva vysílá do pole celé baterie děl a raketometů, které pak najednou vypálí mnoho munice, Kyjev sází na precizní údery. Každý projektil má na sobě vyryté jméno, třeba padlých ze speciálních jednotek. 

Posádka každé houfnice totiž operuje samostatně a každý výstřel má svůj přesný cíl. Dělostřelci tak vypálí jen třikrát a z místa střelby odjíždějí. Díky této strategii jsou proto zatím ukrajinské jednotky úspěšné. 

Armády od sebe dělí čtyři až sedm kilometrů. Vojáci protivníka většinou přímo nevidí. „My odvádíme dobrou práci, zatímco oni ztrácí svou okázalou odvahu. Nebojují za ideály a jdou jak ovce na porážku,“ říká jeden z ukrajinských dělostřelců Serhij. 

Na kontrolních stanovištích musí vojáci sledovat také oblohu, protože hlásí pohyby ruských dronů. Dělostřelectvo okupantů totiž tyto kontrolní posty ostřeluje, aby tamní posádky nemohly hlásit bezpilotní stroje směřující do jejich týlu. „Pálí po nás pořád. Ráno, v poledne, večer, v noci. Teď je to ale trochu lepší. Čím víc střílíme my, tím míň střílí oni po nás,“ popisuje příslušník ukrajinské pěchoty Vasil. 

V oblasti od začátku protiofenzivy vznikly rozsáhlé zákopy a podzemní bunkry a většinu dne vojáci tráví v úkrytu. 

Dělostřelecké granáty dopadají i do blízkých vesnic, kde vojáky neohrožují. Velitel raketometu Grad, major Mikola Timčišin, který má odslouženo přes dvacet let, to považuje za zřejmý záměr protivníka. Pravidla války přitom zapovídají záměrné ohrožování civilistů. „Snaží se přesně naopak vyděsit lidi, aby se postavili proti naší vládě. A ta se pak vzdala, případně s nimi začala vyjednávat,“ říká Timčišin. 

Příslušníci ukrajinských sil se nyní připravují na tvrdý boj o samotné město Cherson. Na pozice ruských sil hodlají vypálit mnoho munice. A i tentokrát bude na každém projektilu jméno padlého.