Tři turečtí poslanci opustili vládní AKP kvůli korupční aféře

Istanbul -Tři poslanci opustili tureckou vládní stranu AKP na protest proti zásahům do vyšetřování korupčního skandálu. Ten otřásá pozicí premiéra Erdogana. Nepomohla mu zatím ani výměna poloviny ministrů. AKP přesto neztrácí pohodlnou většinu v parlamentu. Evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle vyzval Turecko, aby nezasahovalo do protikorupčního vyšetřování a jednalo transparentně a nestranně.

Proti islámské Straně spravedlnosti a rozvoje se poprvé obrátili i její vlastní členové. Tři z nich totiž stranu opustili. Uskupení má přesto v parlamentu dál silnou většinu. Už dříve se tři ministři současné vlády sami rozhodli odstoupit. Jeden z nich přitom vyzval k rezignaci i tureckého premiéra. Ten dál tvrdí, že jde o spiknutí proti jeho vládě. „O svrchovanosti naší země nerozhoduje justice. Nerozhoduje o ní ani vláda. Rozhoduje o ní jedině lid,“ uvedl Erdogan.

Policie také tvrdě zasáhla proti pokračujícím protestům. Tisíce lidí znovu vyšly do ulic, aby žádaly premiérovu demisi. Proti nim stála vodní děla, gumové projektily a slzný plyn. Evropská unie sleduje případ se znepokojením a vyzývá Turecko, aby zajistilo vyšetření případu. „Apeluji na Turecko jako na kandidáta (pro vstup do Evropské unie), který se zavázal respektovat politická kritéria přistoupení (k EU), aby přijalo veškerá nezbytná opatření a zajistilo, aby se s obviněními z korupce zacházelo bez jakékoli diskriminace nebo zvýhodňování a aby se tak činilo transparentním a nestranným způsobem,“ uvedl eurokomisař Štefan Fulle.

Přestože kauza s Erdoganovým křeslem řádně zatřásla, konec jeho politické kariéry je zřejmě daleko. Kauzu rozpumpovala zatčení kvůli údajné korupci při stavebních zakázkách. Vláda reagovala sesazením mnoha policejních šéfů a odstavením prokurátora, který případ vedl. Podle opozice jde o pokus zasáhnout do vyšetřování. Erduan se pokusil problém zažehnat výměnou asi poloviny ministrů, marně. Turecká opozice je ale podle pozorovatelů slabá a roztříštěná. Kam se země vydá, ukážou březnové místní volby.

Tři poslanci opustili tureckou vládní stranu AKP (zdroj: ČT24)